2024. május 9., csütörtök

Életüket adták a fővárosért

Hetvenhat évvel ezelőtt szabadult fel Belgrád a német megszállás alól

Belgrád második világháború végén történt felszabadításának napjára emlékezve kedden a Köztársaság téren Aleksandar Vučić államfő megkoszorúzta a Vörös Hadsereg tagjainak állított emléktáblát és lerótta kegyeletét az áldozatok előtt. A kegyelet virágait Alekszandr Bocan-Harcsenko belgrádi orosz nagykövet, valamint a fővárosi önkormányzat tisztségviselői is elhelyezték az emléktáblánál. Belgrád felszabadítása alkalmából az államfő Avalán is koszorút helyezett el az Ismeretlen Hős emlékműve előtt. Az emlékkönyvbe a következő sorokat írta: „A múló évtizedek nem csökkentik a halhatatlan felszabadítók nagyságát. Az ő bátorságuknak és áldozatuknak köszönhetjük azt, hogy Belgrád ma szabad városként létezhet az önálló, független Szerbiában. Olyan városként, melyben az emberek saját jövőjüket, s gyermekeik jövőjét képzelik el. A mai Belgrád, a ma Szerbiája bizonyítja azt, hogy az áldozat nem volt hiábavaló. Hőseinket örök dicsőség illeti, köszönjük valamennyiüknek a szabadságot!”

Kegyeletadás az Ismeretlen Hős emlékműve előtt (Fotó: Beta)

Kegyeletadás az Ismeretlen Hős emlékműve előtt (Fotó: Beta)

A Köztársaság téri megemlékezésen Goran Vesić polgármester-helyettes elmondta, ezen a napon, 76 évvel ezelőtt, a Vörös Hadsereg ukrajnai különítményének és a Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg első osztagának közös akciójával, 1287 nap megszállást követően, sikerült felszabadítani Belgrádot Tolbuhin marsallnak és Peko Dapčević tábornoknak a vezetésével. Mint hozzáfűzte, ma már büszkeséggel emlékezünk vissza mindazokra, akik ezt a harcot sikerre vitték, s a szabadságért folytatott küzdelem áldozatául estek. A szovjet erők soraiból 940-en, a jugoszláv hadseregből 2953-an fizettek életükkel a szabadság kivívásáért. Velük együtt számos belgrádi lakos adta még életét, hiszen csatlakozott a küzdelemben a katonákhoz, tette hozzá a polgármester-helyettes. Véleménye szerint ma éppen ezeknek a hősöknek köszönhetően élhetünk szabadságban, éppen ők azok, akik lehetővé tették, hogy a főváros akképpen fejlődjön, ahogyan azt ma láthatjuk. Ez a nap megfelelő alkalom arra, hogy rájuk, a felszabadítókra emlékezzünk, jelentette ki Vesić.

Bocan-Harcsenko köszönetet mondott Szerbiának azért, hogy őrzi, ápolja a Vörös Hadsereg tagjainak és a közös felszabadító harcnak az emlékét. Ezek a harcok arra köteleznek bennünket, hogy mindig a történelem megfelelő oldalán álljunk, még a mai körülmények között is, állapította meg az orosz nagykövet. Harcolni kell a második világháború revíziója ellen, a történelem módosításának próbálkozásai ellen, jegyezte meg, fejleszteni kell továbbra is a két ország közötti bilaterális kapcsolatokat. Megítélése szerint ezek a kapcsolatok már ma is a lehető legmagasabb szinten vannak, de mindig van esély arra, hogy új lehetőségeket keressenek az országok az együttműködésben.