2024. április 26., péntek

Tizedik alkalommal találkozik a szögedi nemzet Szegeden

A szegedi Ötágú Síp Kulturális Egyesület immár tizedik alkalommal invitálja az érdeklődőket a Tisza-parti városba a Szögedi Nemzet Találkozójára. A rendezvényt szombaton, október 17-én rendezik meg az Alsóvárosi Ferences Templom és Rendezvényházban, melyen valójában kettős jubileumot ülnek, a tizedik találkozó ugyanis egybeesik az egyesület megalakulásának 25. évfordulójával.

Egy évtizeddel ezelőtt a szervezők Bálint Sándor néprajztudós szellemiségét megidézve hívták életre ezt a páratlan találkozót az alsóvárosi, palánki, rókusi, tarjáni, felsővárosi és természetesen a Magyarország határain túl élőket megszólítva. Mint ismeretes, a „legszögedibb szögedi” foglalkozott először a városból kirajzottakkal. (Itt jegyezzük meg, hogy Vajdaság területéről Bálint Sándor életműve alapján, szegedi kirajzásként megjelölt települések a következők: Királyhalom, Beodra, Begaszentgyörgy, Budzsák-Törökkanizsa, Feketetó, Magyarcsernye, Csóka, Firigyháza-Törökkanizsa, Egyházaskér, Gyála, Bácsgyulafalva, Hajdújárás, Magyarittabé, Hódegyháza [Hodiccsal], Nagykikinda, avagy Kökénd a hozzá tartozó Szerbkeresztúr, Josefova és Vrányova szegedi eredetű kisebbségével, Kisorosz, Ludas, Lukácsfalva, Magyarszentmihály, Majdány, Martonos, Monostor [Kanizsamonostor], Muzslya, Ókeresztúr [Örvösfaluval], Oroszlámos, Padé, Rábé, Szabadka, Szaján, Tamásfalva, Tiszahegyes, Tiszaszentmiklós, Torontáltorda, Törökbecse, Törökkanizsa, Töröktopolya, Udvarnok, Udvarszállás, Újfalu [Torontálújfalu], Ürményháza, Zichyfalva.)

A jubileumi rendezvény 9 órakor misével kezdődik az alsóvárosi templomban, melyet Gyulay Endre, a Szeged-Csanádi egyházmegye nyugalmazott püspöke celebrál. Ezt követően érdeklődésre számot tartó előadások következnek: dr. Zombori István szegedi történész Szeged, Magyarország fővárosa, 1919 címmel, Szabó István erdélyi történész pedig Nagyban és kicsiben: 100 év román politika és Nagyvarjas címmel értekezik.

A rendezvényen bemutatják dr. Szőke Anna kishegyesi néprajzkutató Kálmány Lajos vajdasági emlékezete című könyvét. A szerzővel az ugyancsak délvidéki Fehér Viktor néprajzkutató beszélget. Ezzel nem merül ki a vajdaságiak részvétele a találkozón, ugyanis felhangzik a topolyai származású, Szegeden élő Kisimre Ferenc publicista egy díjazott írása, amit beszélgetés követ a szerzővel, továbbá a jubiláris rendezvény zenei „aláfestésében” is számunkra ismerős művészek működnek közre: Fábri Géza és Fábri-Ivanovics Tünde, a szegedi Népzenei Kamaraműhely tanárai és tanítványaik, valamint a csókai Kónya Sándor és Kónya Lívia.