2024. április 26., péntek

Hetvenhat év szabadság

Megemlékeztek Szabadka felszabadulásának napjáról

Az elesett harcosok és a fasizmus áldozatai emlékművének megkoszorúzásával emlékeztek meg szombaton Szabadka a második világháborúban való felszabadításának 76. évfordulójáról. A Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg egységei a szovjet Vörös Hadsereg csapataival karöltve 1944. október 10-én vonultak be Szabadkára. A felszabadulás napjáról a járványhelyzetre való tekintettel idén szerényebb keretek között emlékeztek meg.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Az emlékezés virágait Szabadka város polgárainak, valamint a helyi önkormányzat és a SUBNOR harcosszövetség szabadkai szervezetének a nevében a Stevan Bakić polgármester vezette küldöttség helyezte el. Az észak-bácskai közigazgatási körzet nevében Dragi Vučković körzetvezető, Oroszország belgrádi nagykövetségének nevében Vladimir Bikov ezredes, a katonai attasé helyettese és Denis Kruglov kultúrattasé, Fehéroroszország belgrádi nagykövetségének nevében Valerij Brilov, míg a SUBNOR vajdasági szervezetének nevében Jovo Barošević elnök koszorúzott.

A gyűlöletből és a gaztettből táplálkozó ideológia alól való felszabadulás emléknapja október 10., emelte ki alkalmi beszédében Stevan Bakić, majd arra emlékeztetett, hogy a megszállás ideje alatt 4 ezer szabadkai zsidó került haláltáborokba, de szerbek, bunyevácok, horvátok és magyarok is áldozatul estek. Hetvenhat évvel ezelőtt a hazafiak a Szabadka és a hazájuk iránti szeretetükről, valamint bátorságról és kitartásról tettek tanúbizonyságot, hangsúlyozta Stevan Bakić, rámutatván, hogy október 10. a büszkeség és az öröm napja a szabadkaiak számára.

A SUBNOR helyi szervezetei vezetőinek a beszédeit követően az alkalmi rendezvény a sétaerdei pravoszláv temetőben, az elesett szovjet katonák emlékművének a megkoszorúzásával folytatódott.