2024. április 29., hétfő

Hol mikor vonulhatnak nyugdíjba?

Európa-szerte szinte minden évben változnak a nyugdíjaztatási feltételek. A legfrissebb idevágó hír Dániából érkezett, ahol csökkentik a nyugdíjba vonuláshoz szükséges életkort. Szerbiában és sok más országban ezzel ellentétben szigorítják a nyugdíjba vonulás feltételeit – írja a kamatica.com összefoglalójában.

Új törvényt hoztak Montenegróban, Horvátországban és Lengyelországban. A következő tíz évben ezekben az államokban csak a 67. életév betöltése után lesznek nyugdíjjogosultak a polgárok, a britek és a finnek pedig még ennél is magasabbra teszik a lécet: 68 életévhez kötik a nyugdíjba vonulás korhatárát.

Idén Szerbiában a nők a betöltött 63. életévük után vonulhatnak öregségi nyugdíjba, ami tavaly még fél évvel kevesebb volt. A szükséges munkaévek száma változatlanul 15 év. A következő években is fokozatosan emelik a szükséges életkort, ami 2031-ig eléri a teljes 65 évet. A szerbiai férfiak 65. életévük betöltése után vonulhatnak nyugdíjba, esetükben nem volt szó az életkorhatár módosításáról.

Dániában a kormány azt javasolja, hogy a jelenlegi 66 év helyett tegyék lehetővé a nyugdíjba vonulást mindazoknak, akik 61 évesek és 42 szolgálati évet tudhatnak maguk mögött.

A többi európai ország közül Németországban pl. szigorítással kell szembenézniük az idősebbeknek: 2031-ig ugyanis 67 életévre emelik a nyugdíjaztatási korhatárt, amire jelenleg 65 év és 7 hónapra van szüksége nőknek és férfiaknak egyaránt.

Az osztrák nők 62, a férfiak pedig 65 életévvel mehetnek nyugdíjba, ám nők esetében 2024-től fokozatosan szigorodnak a feltételek, hogy végül kiegyenlítődjenek a férfiakéval. Ebben az országban nemrég meghatározták a minimális nyugdíjösszeget 1200 euróban, ami sokak számára megkönnyíti az életet.

Olaszországban jövőre már csak 67 életévvel lehet nyugdíjba vonulni férfiaknak, nőknek egyaránt, míg jelenleg a nők 63 év 9 hónappal, a férfiak pedig 66 év 3 hónappal is megtehetik ezt. Horvátországban 2030-ig a nőknek 65 életévre emelik a korhatárt, férfiaknak pedig 2038-ig 67-re. Svédországban 2036-ig 67 életévre lesz szükség a nyugdíjaztatáshoz, most pedig 66 a férfiak, és 63 a nők esetében. Norvégiában is hasonló a helyzet, 2030-ig a nők esetében megemelik a korhatárt 67 életévre, ami jelenleg 64, férfiak esetében viszont nem lesz változás, mert máris csak 67. életévük betöltése után vonulhatnak a megérdemelt pihenőre.