2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A büntetés–felelősségtudat-dilemma

151 újabb fertőzést jegyeztek az országban, hivatalosan 2 személy hunyt el

Nem biztos, hogy valaha ismét biztonságban érezheti majd magát az ország lakossága, hiszen amíg a SARS-CoV–2 vírus körforgásban van, addig a járványhelyzet nem lehet teljes mértékben stabil – fejtette ki a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva Darija Kisić Tepavčević epidemiológus, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese. Amikor a járványhelyzetet értékelik, maguk a számok még nem mondanak el mindent, ennél sokkal fontosabb az incidencia, azaz az egy adott populációban adott időtartam alatt előforduló új esetek gyakoriságának a százalékaránya, magyarázta a szakértő, mondván, hogy az utóbbi arány valamivel nagyobb, mint amekkora az elmúlt hetekben volt. Pillanatnyilag 19 százalékkal nagyobb a fertőzés kockázata, mint egy héttel ezelőtt volt – emelte ki Darija Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević (Fotó: Beta)

Darija Kisić Tepavčević (Fotó: Beta)

– Más országokhoz viszonyítva Szerbiában továbbra is jó a járványhelyzet, illetve alacsony a fertőzésnek a kockázata. Jelenleg 100 ezer lakosra kevesebb, mint 10 fertőzött jut. Ugyanakkor a többi ország tapasztalata azt mutatja, hogy ez nagyon gyorsan, akár egy hét alatt megváltozhat. Szlovákia, Csehország és Izrael példája szemlélteti, hogy minden eshetőségre fel kell készülnünk és őrizni a jelenlegi járványhelyzetet. A legtöbb fertőzést jelenleg Belgrádban jegyzik. Az is kiderült, hogy a legtöbben valamilyen összejövetelen, buliban, vagy éjszakai szórakozás alkalmával fertőződtek meg, ezt követően a vírus a családokon belül kezdett el terjedni. Éppen ezért korlátoztuk a vendéglátóhelyek nyitva tartását, hiszen a tapasztalat azt bizonyítja, hogy a késő esti és éjszakai órákban a legfelelőtlenebbek az emberek. A jelenlegi korlátozások szigorítását egyelőre nem tervezzük javasolni, ám ha a polgárok többsége nem tartja be a jelenleg hatályos szabályokat, feltehetőleg inkább a büntetések szigorítását fogjuk indítványozni  – taglalta Darija Kisić Tepavčević.

A szakértő elmondása szerint Belgrád mellett Kragujevácon, Nišben, Vranjeban és Kraljevóban növekszik az újonnan azonosított fertőzötteknek a száma, ám egyelőre egyik települést sem lehet gócpontnak minősíteni, „ugyanakkor minden egyes fertőzött, aki nem tartja be az óvintézkedéseket, számos újabb fertőzésnek lehet a forrása”. A beszélgetés során az is kiderült, hogy jelenleg több mint 71 ezer, külföldről hazatért szerbiai polgár áll fokozott egészségügyi ellenőrzés alatt, eddig 118-nál alakultak ki a fertőzésnek a tünetei.

ÚJ INTÉZKEDÉSEK HELYETT ELLENŐRZÉS

Srđa Janković immunológus, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja egyetért azzal, hogy az újabb korlátozások foganatosításánál sokkal fontosabb a jelenleg hatályosaknak a betartása, illetve betartatása. Minden egyes világjárvány során az a legnagyobb kihívás, hogy megteremtsék a mindennapok zavartalanságának, valamint az óvintézkedések és a korlátozások betartásának az egyensúlyát – húzta alá Srđa Janković a Prva Televízónak nyilatkozva. Mint azt hozzátette, amint a vírus megtalálja a módját annak, hogy új „áldozatokat” találjon magának, újabb járványhullám kezdődik.

Srđa Janković (Fotó: Beta)

Srđa Janković (Fotó: Beta)

– Az iskolákban uralkodó állapotokkal egyelőre elégedettek lehetünk, sehol nem volt példa tömeges fertőzésre. Ennek köszönhetően továbbra is a tanévkezdés óta alkalmazott modellel összhangban valósulhat meg az oktatás. A járványhelyzet alakulása tőlünk függ, a viselkedésünktől és az óvintézkedések betartatásától. Ha a fertőzöttek száma ismét elkezdene annyira növekedni, hogy az veszélyeztetné az egészségügyi rendszer stabilitását, annak az lenne az eredménye, hogy még több emberélet kerülne veszélybe. A vírus ott terjed a leggyorsabban, ahol gyülekezésre kerül sor és nem tartják be a javasolt távolságot, valamint nem viselnek védőmaszkot. Ami a lakodalmakat illeti, tudjuk, hogy büntetést lehet kiróni, ám orvosként nem a büntetésre, hanem az emberek felelősségtudatára helyezném a hangsúlyt. Az, aki nem hajlandó felismerni a veszélyt, önmagát bünteti és ennél súlyosabb büntetés nem létezik. Tisztában vagyok vele, hogy a társadalom egy része nem érti, sőt, egyesek nem ismerik el a COVID–19-ből eredő veszélyt – fogalmazott Srđa Janković.

VIBEREN BEJELENTENI A SZABÁLYTALANSÁGOKAT

A csütörtöki járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt 6139 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 151 volt pozitív (2,46 százalék). Lélegeztetőberendezés segítségére 21 páciensnek van szüksége. A hivatalos jelentés értelmében az említett 24 óra alatt 2 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel az elhunytak száma 760-ra növekedett, a halálozási arány 2,21 százalék. Jelenleg 291 személyt gyógykezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1 179 344 koronavírustesztet végeztek el az országban és 34 344 személynek a szervezetéből mutatták ki a vírus jelenlétét.

Mindeközben az egészségügyi minisztérium arról is tájékoztatott, hogy tegnap óta a 064/88-11-405-ös telefonszámon, a Viber-alkalmazás segítségével, bárki bejelentheti a járványügyi intézkedések és korlátozások megszegését, elsősorban a vendéglátóhelyek és minden egyes olyan létesítmény, vagy hely tekintetében, ahol gyülekezésre kerül sor.

A jelenlegi megfelelő járványhelyzet annak köszönhető, hogy a polgárok korábban felelősségteljesek voltak és tartották magukat a szabályokhoz, teszik hozzá a közleményben. Kiemelik, hogy a kedvező helyzet nagyon gyorsan megváltozhat, „főleg akkor, ha folytatódik az a felelőtlen magatartás, amelyik az elmúlt napokban volt jellemző”. A szabálytalanságok bejelentése az egyik módja annak, hogy Szerbia megőrizze a kedvező járványhelyzetet, emelik ki a folytatásban.

Szerdán már Goran Vesić, Belgrád alpolgármestere is arra kérte a polgárokat, hogy jelentsék az észlelt szabálytalanságokat, „mivel a felhatalmazott felügyelőségi szervek munkatársai nem lehetnek mindenhol ott”.