2024. április 26., péntek
SZÓFIGYELŐ

Fogyasztóbarát

A Magyar Nemzeti Bank néhány éve vezette be a minősített fogyasztóbarát lakáshitel kategóriáját. Ezt a minősítést azok a lakáshitelek kapják meg, amelyek megfelelnek meghatározott kritériumoknak, egyszerűbbek, jobban összehasonlíthatóak, maximált költségtételeik vannak, vagyis bizonyos szempontokból kedvezőek lehetnek a hitelfelvevőknek.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel kategóriájára 2017. június 1-jétől pályázhatnak a Magyarországon működő kereskedelmi bankok. Ezt a címet kizárólag azok a forint alapú lakáshitelek nyerhetik el, amelyek megfelelnek a pályázati kiírás feltételeinek. Az újítás célja a bankok közti verseny kiélezése, a hitelek áttekinthetőségének és összevethetőségének, illetve összehasonlíthatóságának növelése. 2020. április végén a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek állománya átlépte az ezermilliárd forintot. Napjainkban valamennyi fix kamatperiódust tekintve rekord alacsony szinten áll a fogyasztóbarát lakáshitelek teljes hiteldíja.

A minősített fogyasztóbarát címkét a Magyar Nemzeti Bank a lakásbiztosításoknál is bevezette. 2021. január 1-jétől lesz elérhető a minősített fogyasztóbarát személyi hitel elnevezésű banki termék. Ennek célja a piaci versenynek az árazás szabályozásán keresztül való ösztönzése, a fogyasztóknak magasabb szintű védelme, a teljes körű online hitelnyújtás feltételeinek kialakításával pedig a kényelmes hitelfelvétel biztosítása.

Az utóbbi években vezették be a fogyasztóbarát település elismerést. Ezzel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fogyasztóvédelemért Felelős Államtitkársága már több magyarországi települést illetett, köztük van Eger, Gyula, Kaposvár, Salgótarján, Sárospatak, Veszprém stb. Az elbírálás során mindazokat az önkormányzati intézkedéseket figyelembe veszik, amelyeket a fogyasztók érdekében tettek (például adósmentő program, társasházi energiahatékonysági program, tűzifa- és ételosztás a rászorulók részére, fogyasztóvédelmi tanácsadás stb.).

A fogyasztóbarát szó először 1926-ban bukkant fel a Világ nevű lapban: „A textilcsoportban viszont nem mutatkozik ennyire fogyasztóbarátnak a pénzügyminisztérium.” Ezt követte 1930-ban a Népszava, azzal, hogy „altruista alapon álló tényleg fogyasztóbarát szövetkezetek egyesülésének megteremtéséről” írt. Évtizedekig nem szerepel nyomtatásban a fogyasztóbarát főnév. A nyolcvanas években már fogyasztóbarát technológiáról és fogyasztóbarát árkialakításról olvashatunk a lapokban. Napjainkban fogyasztóbarát webáruház, fogyasztóbarát televíziós tájkép, fogyasztóbarát édenkert, fogyasztóbarát melegvíz mérőóra stb. is előfordul.