2024. március 28., csütörtök

Jogi kérdések a Tarcal-hegységben

Befejeződött a Vajdasági Magyar Jogász Egylet ifjúsági szakmai hétvégéje

A hétvégén a Tarcal-hegységen található Ceptor Andrevlje rendezvényközpontban tartotta meg ifjúsági szakmai hétvégéjét a Vajdasági Magyar Jogász Egylet. Szedlár Erich, az esemény egyik szervezője elmondta, hogy a rendezvény a korábban megszervezett konferenciák és a tavalyi nyári egyetem folytatása. Az esemény idomult a koronavírus-járvány okozta intézkedésekhez, emiatt a létszám mindössze 12 állandó résztvevőre korlátozódott. A vendégek számát lecsökkentették, de az előadások hozzáférhetőek voltak a VMJE Facebook-oldalán élő közvetítésben – ezek utólag is megtekinthetőek az egyesület közösségi idővonalán.

A szakmai hétvége nyújtotta lehetőséggel Ágoston Áron frissen diplomázott zentai jogász is élt.

– Pályakezdőként igyekszem kihasználni a lehetőségeket, hogy minél több új embert ismerjek meg a szakmámban. Erre ez a szakmai hétvége remek alkalom volt. Bővíthettük a tudásunkat, ismerkedhettünk, megvitathattuk a jelenlegi nehézségeket is pályakezdőként – közölte az ifjú jogász.

Dr. Nyilas Mihály (Győri Norbert felvétele)

Dr. Nyilas Mihály (Győri Norbert felvétele)

A rendezvényt Nyilas Mihály tartományi oktatásügyi államtitkár, a VMJE elnöke nyitotta meg. Elmondása szerint Vajdaságban nagy számban vannak magyar anyanyelvű jogászok a közélet különböző területein, az igazságügyben, a közigazgatásban vagy egyéb ágazatokban tevékenykednek.

– A jelenlegi szakkáderek közül sokan hamarosan nyugdíjba vonulnak, vagy idővel profilt váltanak. A VMJE számára ezért kiemelt jelentőségű a fiatalok ösztönzése a jogi pályára, valamint arra, hogy képezzék magukat, hogy letegyék a szak- és az igazságügyi vizsgát. Az egylet ehhez is igyekszik támogatást nyújtani. Tavaly is volt egy képzésünk, amely a szakvizsgára készítette fel a jogászokat, legjobb tudomásom szerint már négyen letették azt a nagyon nehéz vizsgát, ami a bíróknak, az ügyvédeknek kell a gyakorlati tevékenység végzéséhez – nyilatkozta a VMJE elnöke.

A vajdasági fiatalok közül vannak, akik úgy döntenek, hogy a jogi diplomájukat Magyarországon szerzik meg. A tapasztalat szerint ezek a fiatal jogászok csak kisebb mértékben térnek haza.

– A Magyarországon szerzett jogi diploma honosítása járható út, ezzel nincs gond. Aki viszont ott fejezi be a tanulmányait, az ottani jogrendet ismeri meg. Emellett a jognak fontos eszköze a nyelv, tehát a szerb nyelv mély ismerete nélkül itthon nem lehet érvényesülni, hisz ezen a nyelven folynak az eljárások. Komoly energiabefektetésre van szükség a felzárkózáshoz, emiatt akik ott szereznek jogi diplomát, általában ott is praktizálnak a későbbiekben – vélekedett Nyilas Mihály.

A Magyarországon végzett jogászoknak a szerb nyelvvel van nehézségük, a Szerbiában végzett jogászoknak pedig a magyar terminológia megismerése okoz gondot. Dr. Dudás Károly, a Jogtudományi Kar oktatója, valamint a jogászhétvége egyik előadója szerint minden itthon végzett jogász számára kihívás a magyar szaknyelv. A vajdasági magyar jogász a szakmai kérdésekről szerbül gondolkodik, anyanyelven elsajátítani a szakkifejezéseket többletmunkát jelent, de megéri.

– A vajdasági magyar jogászok versenyképessége abban rejlik, hogy ők kétnyelvűek, de ez nem jön magától. Az egyleten belül és ez a néhány nap alkalmával is, szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy akik szerb nyelven sajátították el az alapfogalmakat, soha ne feledkezzenek meg az anyanyelvükről, ezért a magyar kifejezéseket is meg kell tanulniuk, mert ez a tudás adja meg azt a többletet, amivel kiemelt pozícióhoz juthatnak a munkapiacon – mondta az előadó.