Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Zenebonafalván jártunk

A bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar nyilvános próbát és egyben jótékonysági akciót tartott

K.P.D.

2020. szeptember 25., 11:28

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

 Szeptember 11-étől 20-áig tartott a bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar tábora. A jótékonysági megmozdulásként is meghirdetett táborzáró koncert alkalmával olyan művek csendültek fel a korzón, amelyeket a foglalkozásokon volt alkalmuk megtanulni a gyerekeknek.

A bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar és a közönség egy része (Majláth Béla felvétele)

A bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar és a közönség egy része (Majláth Béla felvétele)

A zenekart ezúttal is Ognjenović Réka vezényelte, a próbákért, szervezésért felelős Mészáros Boglárka tanárnőtől pedig megtudtuk, hogy az elmúlt hetek, hónapok embert próbáló időszaka után mindannyiuknak feltöltődést jelentett örömet szerezni a térzenével falujuk számára.

– A repertoárunk fúvószenekarra írt gyermekdarabokból állt, ezenkívül egy Susato Rondino című zenemű is felcsendült, illetve belevágtunk egy pop, vagyis inkább funkydal feldolgozásába, amit speciálisan fúvószenekarra alakítottak át. Ez a Funkytown című sláger átirata volt. Nagyon hálásak vagyunk a lelkes közönségünknek, hogy tapssal biztatott bennünket minden elhangzott darab után. Majd összesen 10 ezer 130 dinárral járultak hozzá a jótékonysági pénzgyűjtő akciónkhoz, amelyet a bajmoki Pál Gajódi Olivér megsegítésére hirdettünk meg – hallottuk Mészáros Boglárkától.

– A korábbi évek nyári szüneteiben a Rekreációs Központban táborokat szerveztünk a gyerekeknek, ahol egyéni, szekciós és csoportos foglalkozásokat tartottunk, különböző órarend szerint. Az összejöveteleknek az adta meg az esszenciáját, hogy az órák előtt, után és között a gyerekek megmártózhattak a medencében, vagy más rekreációs tevékenységekben, játékokban vehettek részt. Ezt az idén a járványügyi intézkedések miatt nem tudtuk megvalósítani. A tanév kezdete adott rá lehetőséget, hogy szolidabb formában, de megfelelő körülmények között lebonyolítsuk az elmaradott intenzív zenei foglalkozásokat. Így két hétvégén keresztül különböző kisebb csoportokban tudtuk megszervezni a munkafolyamatot – ismertette a koncert előkészületeit a zenekar vezetője.

– Péntekenként az alsós gyerekek érkeztek szólampróbákra, szekciófoglalkozásokra, illetve játékos foglalkozásokra, 15-en vettek részt az órákon. Szombaton és vasárnap pedig a felsős diákokkal, illetve a középiskolásokkal próbáltunk, változó volt a létszám, 20-25 diák volt jelen. Több alkalommal két-három felnőtt tagunk is közreműködött a próbákon, önkéntesként, de részt vettek a játékokban, és egyéni próbákat is vállaltak a gyerekekkel. A zenei művek kiválasztását, a felkészülés szakmai részét karmesterünk, Ognjenović Réka vállalta, mint ahogy a szekciópróbák és az összpróbák lebonyolítását is – hallhattuk Mészáros Boglárkától.

– Bácskossuthfalván nagy hagyománya van a fúvószenekarnak, legendás pedagógusok vezették és éltették a csapat munkáját, akiknek ma is nagy tisztelettel adózunk. Zenekarunk korábbi karnagya Graca Antal emlékét egy-egy koncert alkalmával igyekszünk éltetni, illetve az idén távozott közülünk a zenekar alapító tagja, Sebők Sándor, akinek a tiszteletére eddig még nem adódott alkalom szélesebb körben megszólaltatni a hangszereket. Az utóbbi években több felnőtt tagunk külföldre távozott dolgozni és családot alapítani, mi, akik itthon maradtunk, továbbra is a szívünkön viseljük a fúvószenekar sorsát, és arra törekszünk, hogy a szellemiségét éltessük. Ezért bevontuk az általános iskolás, illetve alsós diákságot a zenekari körforgásba – mondta el Mészáros, aki elárulta azt is, hogy az előttük álló időszak feladata is ehhez köthető. Mivel az utóbbi időben több kisgyermek is csatlakozott a fúvósokhoz, ezért a közeljövőben a zenekarnak be kell szerezni az ő számukra is megfelelő méretű egyenpólókat. Egyébként a tábort megelőző időszakban a Magyar Nemzeti Tanács támogatásából felújították a csapat dobfelszerelését, és ellátták a gyerekeket a hangszerekhez köthető, fogyóeszközökkel, nádakkal, fogvédőkkel és más, a zavartalan működéshez szükséges dolgokkal. A bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar fennmaradásának állandó támogatója a helyi közösség, az idei zenés intenzív hétvégék lebonyolítását, a foglalkozások megszervezését a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap biztosította anyagilag, a muzsikus gyerekek étkeztetésének egy részét pedig Topolya község hozzájárulásával tudták biztosítani.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége