Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

A jólét feledteti a viszályokat

Megnyitották Belgrádban az amerikai DFC pénzügyi társaság regionális irodáját

mh

2020. szeptember 22., 19:27

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Miután Ana Brnabić kormányfő és Adam Boehlerrel, az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (DFC) ügyvezető igazgatója ma közös nyilatkozatot írt alá, szimbolikusan megnyitották a DFC belgrádi irodáját. Aleksandar Vučić szerb államfő kiemelte, amióta 1881-ben Szerbia rendezte kereskedelmi viszonyát az Amerikai Egyesült Államokkal, ilyen fontos megállapodásra nem került sor, miközben elmúlt 140 év. Kiemelte, a washingtoni megállapodással Szerbia sokat tett, hiszen megnyitotta az amerikai barátság ajtaját, és mint kiemelte, hálával tartozik ezért Donald Trump amerikai elnöknek.

Adam Boehler, a DFC ügyvezető igazgatója és Ana Brnabić kormányfő írta alá a közös nyilatkozatot (Fotó: Beta)

Adam Boehler, a DFC ügyvezető igazgatója és Ana Brnabić kormányfő írta alá a közös nyilatkozatot (Fotó: Beta)

A Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (DFC) képviselői hétfőn érkeztek Belgrádba azzal a céllal, hogy a gazdasági fejlesztések fellendítése érdekében, valamint a szeptember 4-én aláírt washingtoni megállapodás értelmében a szerb fővárosban regionális irodát nyissanak. A DFC küldöttségéhez csatlakozott Richard Grenell is, az amerikai elnök különmegbízottja, aki a Belgrád–Pristina-párbeszédet követi figyelemmel. Vučić és Brnabić a Szerbia Palotában fogadta az amerikai küldöttséget.

– Ott ahol Amerika beruházásokat tervez, van jövő. Büszke vagyok arra, hogy Belgrádban nyílik meg ez a regionális iroda. Tavaly a kereskedelmi árucsere-forgalom történelmi maximumát értük el az Amerikai Egyesült Államokkal. Ez továbbra is kevés, ám ma lefektettük Szerbia és az USA jövőbeli kereskedelmi viszonyának alapjait – hangsúlyozta Vučić a mai közös sajtótájékoztatón. Hozzátette, Szerbia számára  kiemelt jelentőségű, hogy a pénzügyi alapok részt vállalnak a mikro-, kis- és középvállalkozások garanciarendszereiben.

Az elnök hozzátette azt is, hogy az amerikai pénzintézettel aláírt megállapodást követően Szerbiára nehéz feladat vár, hiszen a következő időszakban számos olyan kihívások elé néz az ország, ami a lakosság életminőségének javításához vezet.

UTAK, VASÚT, GAZDASÁGI FELLENDÜLÉS

Richard Grenell különmegbízott Amerika elkötelezettségét ígérte, miszerint az elkövetkező időszakban a beruházások újabb munkahelyek létrejöttéhez, de ugyanakkor az életminőség javulásához is vezetnek.

– Ez a legnagyobb amerikai delegáció, amivel érkeztük valaha is Szerbiába, és 30 nap múlva egy újabb delegáció érkezésére lehet számítani – hangsúlyozta Grenell. Hozzátette, elég volt az ígéretekből, a tettek mezejére kell lépni. Miután a lakosság belátja, hogy lehetséges a régióban is a gazdasági stabilitás és fejlődés megteremtése, akkor már lehet a politikai kérdések rendezésével is foglalkozni.

Az államvezetők megbeszélése (Fotó: Beta)

Az államvezetők megbeszélése (Fotó: Beta)

A magánszektor fejlesztésének fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen a magánszektor számára megnyíló lehetőségek ugyan 10-20 éves fejlődési időt vesznek igénybe, mégis nagyon gyorsan újabb munkahelyek létrejöttét hozzák magukkal, amelyeken jó fizetések lesznek, fejlődhet az IT, az energetika és az infrastruktúra is.

A DFC-delegáció tárgyalásai elsősorban az infrastrukturális, de más projektumokra is fókuszált. Adam Boehler kiemelte, a két héttel ezelőtti megállapodással végre bebizonyosodott, hogy a régió nem zárkózik be a múltba, hanem nyit a jövő felé. Kihangsúlyozta, hisz a régió erejében, és az iroda, aminek megnyitására tegnap sor került, nem szimbolikus, hiszen itt marad, állandó jelleget kap, és a régió fejlesztéséért dolgozik majd. A régió vezetői a polgárok mellett tették le voksukat, a politika háttérbe szorult, a munka, az új munkahelyek létrehozása került előtérbe, nem pedig a múlt.

A DFC belgrádi irodájának vezetője a balkáni gyökerekkel rendelkező amerikai, fiatal közgazdász, John Jovanović lesz, aki elmondta, számára ez a legnagyobb megtiszteltetés, de ugyanakkor felelősséget érez a munkája iránt, hiszen arra úgy tekint, mint a régió gazdaságának fejlesztésére és az amerikai barátság megerősítésére, arra hogy a Balkán a béke, a jólét és a biztonság szinonimájává váljon, ahonnan a fiatalok nem akarnak elmenni, hanem inkább visszatérnek és itt vállalnak munkát. Örömét fejezte ki, hogy a gazdasági kihívásokra fókuszálhat, valamint az európai kapcsolatok megerősítésére.

John Jovanović, a DFC belgrádi irodájának vezetője (Fotó: Beta)

John Jovanović, a DFC belgrádi irodájának vezetője (Fotó: Beta)

A BÉKE (AUTÓ) PÁLYÁJÁN

Az államvezetőkkel folytatott tárgyalást megelőzően Boehler és Grenell az USA belgrádi nagykövetségén Marko Čadežzsel, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnökével, valamint  Berat Rukiqival, Koszovó gazdasági kamarájának vezetőjével tárgyalt. Čadež kiemelte, Grenell közbenjárásának köszönhetően ma bizniszről és közös érdekekről beszélgethetnek a felek, ami hosszú éveken keresztül lehetetlen volt. Kiemelte, a washingtoni megállapodás hozott történelmi fordulópontot a felek közti kommunikációban.

Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúrával megbízott miniszter a találkozót megelőzően a Szerbiai Televízió és Rádió reggeli műsorában tett vendégszereplése során kiemelte, a DFC-vel közösen 3,7 milliárd dollár értékű infrastrukturális projektumokat tudnak majd megvalósítani. Ezek a projektumok a közúti és a vasúti beruházásokat is érinti, mint a Niš–Merdare–Priština közti Béke autópálya megépítése. Szerbia az első szakaszra Pločnikig, amely 33 kilométert tesz ki, már elkülönítette a szükséges összeget, míg a DFC-vel kezdtek tárgyalásokat az autópálya munkálatainak folytatásáról.

Grenell a közös sajtótájékoztatón ugyanakkor a Merdarénál levő határátkelő kiépítését emelte ki, ahol korszerű ellenőrzőközpont kiépítését tervezik.

Richard Grenell megerősítette, hogy Donald Trump, Amerika elnöke elfogadta Aleksandar Vučić meghívását, és szándékot mutatott arra, hogy Ivanka Trumppal, a lányával ellátogassanak Szerbiába. A dátumáról még nem tudott pontosabbat mondani, hiszen novemberben választások lesznek az Amerikai Egyesült Államokban, de mint mondta, amint lehetőség lesz rá, szeretne eleget tenni a meghívásnak.

Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége