2024. április 26., péntek

Rekordokat dönt a fertőzöttek száma

Európa több országában is újra tombol a koronavírus-járvány

Sorra dőltek meg az új koronavírus-fertőzöttek számára vonatkozó rekordok a hétvégén Európa országaiban. Oroszországban meghaladta a hatezret az új fertőzöttek száma, Ukrajnában közel háromezer új beteget regisztráltak, Németországban csaknem öthavi, Nagy-Britanniában négyhavi csúcsra emelkedett az új esetek száma, Franciaországban és Dániában újabb negatív rekordok dőltek meg, Lengyelországban ugyancsak napi rekordot döntött a fertőzöttek száma, Belgiumban átlépte az ezret a fertőzések napi átlaga, Csehországban nem lehet kizárni a szükségállapot újbóli bevezetését, Horvátországban és Szlovéniában viszont enyhén csökkent az új fertőzöttek száma – derült ki a hétvégi hírügynökségi jelentésekből.

Oroszországban az igazolt új koronavírus-fertőzöttek száma 24 óra alatt 6148-cal 1 103 399-re emelkedett a vasárnap közölt hivatalos adatok szerint. Ez a legmagasabb szám július 18-a óta, és az egy hét alatt újonnan fertőzöttek száma először haladta meg a 40 ezret. Az előző két hétben az újonnan diagnosztizált esetek száma 5100 és 5500 között ingadozott. Mindeközben Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere vasárnap egy vele készült interjúban bejelentette, a szükséges 40 ezer helyett több mint 60 ezer önkéntes jelentkezett a Covid–19 megelőzésére szolgáló Szputnyik V vakcina klinikai tesztelésének harmadik szakaszára.

Ukrajnában sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése, ott csaknem háromezer új beteget regisztráltak 24 óra alatt, így az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 175 ezret, a napi halálesetek számát tekintve pedig Ukrajna már második az európai országok között – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által vasárnap közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

Németországban csaknem öthavi csúcsot döntött, vagyis április vége óta a legmagasabb számot érte el a koronavírussal fertőzöttek napi száma a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szombaton ismertetett adatai szerint, amelyek értelmében 24 óra alatt 2966 új esettel 175 678-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 41 újabb halálos áldozattal 3557-re emelkedett, miközben 77 512-en gyógyultak meg. Az intézet vasárnapi adatai szerint az azt követő 24 órában 1345 új fertőzést regisztráltak. Jellemző, hogy továbbra is főként a fiatalok körében terjed a vírus, akik viszonylag ritkán betegednek meg súlyosan. Ezért az egészségügyi ellátórendszer terhelése és a fertőzés okozta betegséggel összefüggő elhalálozások száma sem nő számottevően.

Nagy-Britanniában több mint négy hónapja nem mért szintre emelkedett szombaton a szűrővizsgálatokkal kimutatott koronavírus-fertőzések száma. A brit egészségügyi minisztérium összesítése szerint 24 óra alatt 4422 fertőzésről számoltak be a szűréseket végző laboratóriumok. Ez május 8-a óta a legmagasabb napi adat. A brit egészségügyi minisztérium szombat esti ismertetése szerint az előző egy napban 27-en haltak meg a betegségben. A brit kormány új rendelete alapján szeptember 28-ától ezer font bírság szabható ki azokra, akiket pozitív koronavírusteszt vagy közeli ismerősük, hozzátartozójuk pozitív tesztje miatt elkülönítésre köteleznek, ám e kötelezettségüknek nem tesznek eleget. Ismétlődő kihágás esetén 10 ezer fontig terjedő büntetés is kiróható.

Franciaországban is újabb  negatív rekordot döntött szombaton az egy nap alatt regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma: 13 498 esetet jegyeztek fel, ezzel már több mint 442 ezer fertőzöttet tartanak számon. Május végén, két héttel a zárlat feloldása után, még csak 272 volt az új koronavírusos esetek egy hétre számított napi átlaga, ezzel szemben jelenleg ez az érték 9700 fölött van. Járványügyi szakértők szerint a számok két okból emelkedtek ilyen drasztikusan: maga a vírus is gyorsabban terjed, illetve jelenleg hatszor annyi tesztet végeznek el, miután a kormány ingyenessé tette a vizsgálatot.

Dániában szintén csúcsot döntött az új esetek száma szombaton: 589 új fertőzöttet diagnosztizáltak 24 óra alatt, ami február óta a legmagasabb értéknek számít. Részben itt is a fokozott tesztelés következménye lehet a számok megugrása, ugyanakkor az utóbbi hetekben több gócpontot is észleltek, elsősorban Koppenhágában. Dániában nemrég új korlátozásokat vezettek be: a vendéglátóhelyek csak este 10-ig lehetnek nyitva, és valamennyi bárban szájmaszkot kell viselni. A rendezvények létszámát ismét 50 főben korlátozzák.

Törökországban meghaladta a 300 ezret a regisztrált fertőzöttek száma szombatra. Egy nap alatt 1538 új esetet jegyeztek fel, a járványhoz köthető halálesetek száma pedig 7445-re emelkedett. Recep Tayyip Erdogan török államfő pénteken arról beszélt, hogy szigorúbb intézkedéseket kell foganatosítania a kormánynak a járvány megfékezése érdekében, ugyanakkor nemrég számos orvos tiltakozott amiatt, hogy a hatóságok által közölt hivatalos adatok nem tükrözik a koronavírus terjedésének valódi mértékét.

Csehországban szombaton 2046 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumok, ami a járvány kezdete óta az eddig legmagasabb hétvégi napi szám – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap délelőtt közölt kimutatásból. A vezető cseh politikusok már szombati nyilatkozataikban kilátásba helyezték szükségállapot újbóli bevezetésének lehetőségét. „A helyzet alakulása nem jó. Ami most történik, azzal senki nem számolt” – idézte Andrej Babis kormányfőt a Právo című napilap. A szakemberek szerint számolni kell azzal, hogy a következő két-három hétben napi 3-4 ezerre emelkedik a fertőzöttek száma, ugyanakkor mintegy három hét kell ahhoz, hogy megmutatkozzon a néhány napja bevezetett szigorúbb óvintézkedések hatása.

Lengyelországban ugyancsak napi rekordot döntött a fertőzöttek száma: 1002 új esetet regisztráltak 24 óra alatt – közölte a varsói egészségügyi minisztérium, amelynek adatai szerint a halottak száma tizenkettővel növekedett. Az országban 78 330 fertőzöttje és 2282 halálos áldozata van a koronavírusnak. A lengyel hatóságok az elmúlt napokban szigorítottak a koronavírustesztek elrendelésére vonatkozó szabályokon.

Belgiumban ugyancsak átlépte az ezret az új fertőzöttek napi átlaga – írta szombaton a helyi sajtó a belga nemzeti közegészségügyi intézet legfrissebb statisztikái adataira hivatkozva, amely szerint az elmúlt héten naponta átlagban 1071 ember koronavírustesztje lett pozitív. A fertőzés egyre gyorsabban terjed, az új esetek napi száma 77 százalékkal nőtt az utolsó két hét alatt. A heti rekordot hétfőn mérték, amikor 1717 új fertőzést regisztráltak az egészségügyi hatóságok. A fertőzések gócpontja továbbra is a flamand régió.

A szomszédos Hollandiában is romlott a járványhelyzet. A holland közegészségügyi szolgálat szombati adatai szerint az elmúlt hét napban 8265 új esetet igazoltak, az azt megelőző héten viszont ez a szám még 5427 volt. A kormány pénteken este korlátozó intézkedéseket jelentett be, amelyek értelmében a vendéglátóegységeknek hajnali 1 órakor be kell zárniuk, valamint a rendelkezések tiltják az 50-nél több főre kiterjedő társadalmi eseményeket. Ez alól kivételt képeznek a vallási célú összejövetelek, a temetések, a tüntetések és a színházi előadások.

Romániában újabb 42 koronavírusos beteg haláláról számoltak be a hatóságok szombaton, ezzel meghaladta a 4400-at a járvány halálos áldozatainak száma. A hivatalos adatok szerint 24 óra alatt 1333 embernél mutatták ki a koronavírust, ami nagyjából megfelel az utóbbi két hét átlagának, és csaknem 400-zal elmarad a napokban regisztrált újabb rekordtól. A hivatalos adatokban pénteken a korábbinál 45 ezerrel több gyógyult jelent meg, miután egy miniszteri rendelet előirányozta, hogy nemcsak azokat a fertőzötteket minősítik gyógyultaknak, akiknek két koronavírustesztjük negatív lett, hanem a háziorvos is – telefonos konzultáció alapján – látatlanban gyógyultnak nyilváníthatja az otthoni elszigetelésben lévő fertőzötteket, továbbá azokat a tünetmentes fertőzötteket is kivezetik a statisztikából, akiket tíz nap után egy negatív teszt után kiengednek a kórházból.

Horvátországban és Szlovéniában azonban enyhén csökkent a koronavírussal fertőzöttek napi száma – derült ki a válságstábok szombati jelentéséből. Horvátországban 24 óra alatt 197-tel nőtt, és elérte a 14 922-t az azonosított fertőzöttek száma. Négy idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 249-re nőtt, 12 536-an viszont már meggyógyultak. 

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint szombaton 111-gyel 4420-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az újonnan fertőzöttek többsége a 25–54 éves korosztályból került ki, kilenc fertőzést pedig 85 évesnél idősebb embernél igazoltak. Szlovéniában eddig csak zárt nyilvános helyen kellett maszkot hordani, szombattól azonban a piacokon, a városközpontokban és a szabadtéri rendezvényeken is kötelező. A szabálysértőket 400-tól 4000 euróig terjedő pénzbírsággal sújthatják az ellenőrök.