2024. március 28., csütörtök

Benőtte Vajdaságot a parlagfű

Az idén tovább tart a virágzás, huszadika előtt nem számíthatunk enyhülésre

Mirjana Mitrović, a Környezetvédelmi Ügynökség szakemberének véleménye szerint a parlagfű az idén tovább virágzik a megszokottnál. Meglátásai szerint az elmúlt napok helyzete meglehetősen rossz, a mérések sokhelyütt hússzor magasabb értékeket mutatnak a határértéknél. Mitrović szerint a helyzet Vajdaságban a legrosszabb, de Belgrádban is nagyon magas a levegő pollenkoncentrációja.

(Illusztráció: pixabay.com)

(Illusztráció: pixabay.com)

– A legmagasabb értékeket a napokban Verbászon mérték. Egy köbméter levegőben 30 pollenszem a határérték, ehhez képest Verbászon szeptember 1-jén 674 pollenszemet mutattak ki, míg Belgrádban augusztus 31-én 703-mat, ahol pár napra rá a záporok megtisztították a levegőt. Vasárnap 120 pollenszemet mértünk egy köbméter levegőben, ami ugyan csökkenés, de továbbra is négyszer több a határértéknél, amely komoly gondot okoz az allergiában szenvedőknek – mondta Mitrović.

A parlagfű virágporára érzékeny emberek már 20 napja ki vannak téve a nagy mennyiségű allergéneknek. A parlagfűn kívül néhány más allergén növény is ebben az időszakban virágzik, például a csalán, a kender és a kakukkfű. Bár a csalán önmagában nem erős allergén, a többi növénnyel együtt megkeseríti az allergiás emberek életét.

– Jó hír, hogy a parlagfű lassan elvirágzik. Általában szeptember 15-étől enyhülés várható, de az idén nem. A levegőt megtisztító esők csökkentették az allergének számát a levegőben, de ugyanakkor felgyorsították a parlagfű növekedését – emelte ki a szakember.
Szavai szerint az idén tovább tart a virágzás, szeptember 20-a előtt nem várható enyhülés, hacsak időközben nem érkezik jelentősebb eső térségünkbe.