2024. április 24., szerda

Megtizedelődött a vendégéjszakák száma Zomborban

Júliusban mindössze 576 vendég kereste föl a zombori szálláshelyeket. A Köztársasági Statisztikai Hivatal összehasonlítása szerint ez a vendégszám 60 százalékkal kisebb, mint ahányan 2019 júliusában jártak a városban.

A város legismertebb látványossága a Zentai csata monumentális festménye a megyeházán (Fekete J. József felvétele)

A város legismertebb látványossága a Zentai csata monumentális festménye a megyeházán (Fekete J. József felvétele)

A belföldi turisták száma 506 volt, ami 40 százalékos visszaesést jelent, a 70 külföldi látogató pedig mindössze 12,2 százalék a múlt év júliusához képest. Az idei év egészét tekintve Zombort és környékét 900-nál kevesebb külföldi kereste fel turisztikai célból.

Az idegenforgalmi mérleg különösen aggasztó mutatója a vendégéjszakák száma. Az év elejétől összesen 6400 éjszakát töltöttek a városban a vendégek, ami csupán 38,5 százaléka a 2019 januárja és júliusa közötti teljesítménynek. A belföldi vendégek az idén júliusban mindössze ezer éjszakát töltöttek a városban, vagyis hatvan százalékkal kevesebbet, mint tavaly. Ugyanebben a hónapban a külföldiek 155 vendégéjszakát jegyeztek Zomborban, ami az előző szezonhoz mérten csupán 10 százalék. Az egész évet tekintve a külföldiek vendégéjszakáinak száma megközelítőleg egyharmada a 2019-es mérlegnek.