2024. május 10., péntek

Egyre profibb amatőrök

A Művelődési Ház kiállítótermében szeptember 14-ig látogatható a községbeli amatőr alkotók tárlata

Kollár András képe nyerte az idei amatőr festők munkáit bemutató községi szemlét, amelyiket a minap nyitottak meg a topolyai Művelődési Ház galériájában. A tárlat megnyitóján üdvözlő beszédében Bábi Tomović Irena, a művelődési ház munkatársa elmondta, hogy a mögöttünk hagyott, koronavírussal terhelt, nehéz időszak látványos nyomot hagyott az alkotók munkásságán.

Zsáki István és Bábi Tomović Irena megnyitják a kiállítást, mögöttük a nyertes alkotások (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Zsáki István és Bábi Tomović Irena megnyitják a kiállítást, mögöttük a nyertes alkotások (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Az amatőr festőkre jellemző „örömfestészet” az idei tárlat alkalmával kiállított munkák túlnyomó többségére egyáltalán nem mondható el. Mint ahogy korábban, a karantén idejére időzített kiállítás képei is igen komoly, merész, az eddigiektől teljesen eltérő gondolatokat ábrázoltak a vásznon. Bátorítom a festőket, hogy haladjanak tovább ezen a megkezdett úton. A festés arra is tökéletes, hogy az ember kihajítsa, kifesse magából a negatív gondolatokat, érzéseket, és a hétköznapokban, a magánéletében újra visszatérhessen a könnyebb, felhőtlenebb gondolatok irányába – mondta egyebek mellett Bábi Tomović Iréna.

Zsáki István festőművész, a Topolyai Művésztelep vezetője, a tárlat szelektora igyekezett mind a tizenhat festő harminc alkotására kitérni, méltatni valamennyi munkát.

– Tapasztalhatjuk mi magunk is, hogy gyökeresen megváltozott a világ, és hogy a globalizációs tendenciák tönkre tették a kispolgári realizmust a festészetben. Akarva-akaratlanul is belecsöppentünk a mai kor realitásába. Ezt híven tükrözi a nyertes, Kollár András munkája, mint ahogy a második helyezett Đura Stefanović alkotása is erről szól. Már nem azon gondolkodnak, hogy mit fessenek, hanem hogy kifejezzék a gondolataikat. Ezzel egy különleges világba kalauzolnak bennünket. A harmadik helyezett, Milica Tešić munkája híven tükrözi az amatőr festészet modern jellemzőit, illetve a szintén 3. helyen kiemelt Zlatibor Ikraš realista tájképei pedig hosszú idő óta, ezúttal is hozzák azt a magas színvonalat, amit már megszokhattunk. Dr. Szakmány Major Edit, Vass Ágnes, Tóth Margit, Kertész Éva, Đurđica Škorić képei, rajzai, festészeti technikái már messze túlhaladták az amatőr jelzőt. Kertész Éva ezúttal a komplementáris, vagyis az alapszínekben, a sárga, a piros és a kék mentén gondolkodik, és a kiegészítő színek tudatos felhasználásával alkot. A pirosat és a kéket összekeverve lilát kapunk, és a sárga lesz a komplementer színe. A sárga és a kék keveréke a zöld, az ellentéte pedig a piros lesz. A komplementáris színek érdekessége, hogy dinamikussá, mozgalmasabbá, sárgábbá, kékebbé, zöldebbé teszik a színeket az észlelés számára – avatta be Zsáki István hallgatóságát egy kis színtanba, majd folytatta a képek elemzését.

Szlifkó Klára orgonákat ábrázoló képébe belefesti a tudását, míg a Bátorság című képének központi eleme a gesztusvonal. A gesztusvonal meghúzása egy festészeti kihívás, amit csupán csak egy mozdulattal lehet a vászonra felvinni, többet ugyanúgy, ugyanazzal a mozdulattal, szögben már nem lehetséges. Sós Erzsébet hideg színek felhasználásával mezei virágokat ábrázol, Komáromi Gizella pedig a tőle már megszokott, mondhatni várt, rendkívül precíz, számomra komplikált pontfestészeti képekkel érkezett. Vladimir Takač egy bátran megfestett, sötét és világos árnyalatok felhasználásával megalkotott portréval mutatkozik be a tárlaton. Ruža Červenak képei immár a saját érzelmeit tükrözik, ezért is választottam a továbbjutók közé. Bata Rozália egy kiegyensúlyozott akvarellképpel mutatkozik be. Art Anikó pedig egy valódi amatőr festő, aki szeretettel alkot, örömét leli a festészetben, és ez meg is látszik a munkáin – tette hozzá Zsáki a hétfőig megtekinthető tárlat anyagát elemezve.

Október 3-án szintén Topolya lesz a színhelye az észak-bácskai körzet amatőr képzőművészeinek a képeit felsorakoztató szemlének, amelyre tovább jutott az első három helyen végzett alkotó munkája, így Kollár András, Đura Stefanović, Milica Tešić és Zlatibor Ikraš képei, valamint emellett Art Anikó, dr. Szakmány Major Edit, Komáromi Gizella, Ruža Červenak, Szlifkó Klára, Tóth Margit is képviselheti a tárlaton a községet.