2024. május 10., péntek
MOTOGP

Gigameglepetés a 900. futamon

A hétvége meglepetésembere, Miguel Oliveira

A hétvége meglepetésembere, Miguel Oliveira

Nem nagyon vannak szavak a MotoGP idei szezonjára, amely futószalagon szállítja a váratlan eredményeket: az eddigi öt futamon már harmadszor avatott a sport új futamgyőztest, ezúttal a portugál Miguel Oliveira személyében, akire tényleg senki nem számított.

A sorozat a járvány jegyében a Red Bull Ringen is rendezett egy második versenyhétvégét, ezúttal Stájerországi Nagydíj néven, a pálya pedig gazdagodott néhány extra biztonsági fallal az előző hétvége ijesztő balesete nyomán. Az idén csúcsra érő osztrák márka, a KTM így kapott egy második esélyt, hogy megpróbáljon hazai pályán nyerni, és szombaton meg is tette efelé az első lépést, hiszen Pol Espargaró megszerezte önmaga és a gyártó első pole-pozícióját a MotoGP-ben.

A rajt után ezúttal sem a szokásos versenyzők küzdöttek az élen, Espargaró egy LCR Hondával és egy Pramac Ducatival, Jack Millerrel és Takaaki Nakagamival állt harcban, miközben Joan Mir az élre állt, és megpróbált ellógni a többiektől a Suzukival. A piros zászló viszont ezúttal is előkerült egy hátborzongató bukás nyomán: Maverick Viñales Yamaháján tönkrement a fék a célegyenesben, a spanyol pedig közel 300 km/h-s tempónál ugrott le a motorjáról, amely megállíthatatlanul a korlátnak száguldott, majd ki is gyulladt. Viñales sértetlen maradt, jött azonban a leállás és a 12 körre újrarajtoltatott mezőny. Ezúttal Mir indulhatott az élről, ám mivel a Suzukinál már nem tudtak friss gumit tenni a motorjára, a spanyol hátrányos helyzetbe került, az első helyért pedig Espargaró és Miller küzdött. Az utolsó kört a spanyol kezdte meg az élen, majd a páros oda-vissza előzte egymást, a csata hevében azonban az utolsó kanyarban mindketten lesodródtak, az addig mögöttük leselkedő Oliveira pedig lecsapott a lehetőségre, elhúzott mellettük, és elsőként érte el a kockás zászlót a KTM szatellitcsapata, a Tech3 nyergében – a hazai győzelem tehát meglett, de nem úgy, ahogy azt bárki is gondolta! Két hete az első dél-afrikai, most pedig a másodéves Oliveira révén az első portugál győzelem született a királykategória történetében, ráadásul a Tech3 csapat is 2001-es fennállása óta először végzett a dobogó tetején. Mindez pedig az 1949 óta létező gyorsaságimotoros-világbajnokság csúcskategóriájának 900. versenyét tette emlékezetessé.

A Yamaha szenvedett a hétvégén, Valentino Rossi a 9., Fabio Quartararo pedig csak a 13. lett, de pár pontot még mindig őriz előnyéből a tabella élén a francia. Nincsen fő esélyes, teljesen megjósolhatatlan az idei, csupán 14 futamos szezon végkimenetele. Az viszont már biztos, hogy nem lesz nagy menetelés és címvédés Marc Márqueztől: a Honda azt mondja, még további két hónap is kellhet a visszatéréséhez.

Mi több, a Moto2 és a Moto3 is új győztest ünnepelt a hétvégén, hiszen előbbiben Marco Bezzecchi, utóbbiban Celestino Vietti aratta le a babérokat.

A Stájerországi Nagydíj végeredménye: 1. Miguel Oliveira (portugál, Tech3 KTM), 2. Jack Miller (ausztrál, Pramac Ducati) +0,3 másodperc hátrány, 3. Pol Espargaró (spanyol, KTM) +0,5, 4. Joan Mir (spanyol, Suzuki) +0,6, 5. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) +1,4 stb.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 70 pont, 2. Dovizioso 67, 3. Miller 56, 4. Binder 49, 5. Viñales 48 stb.