2021. június 17., csütörtök

Nyári diákmunka Amerikában

Önismeret, nyelvtudás, kapcsolati tőke, kaland és tapasztalat nem kis zsebpénzért

Az egyetemista és főiskolás évek szabadsága talán soha nem tér vissza, ezért sokak szerint érdemes önfejlesztésre, nyelvtanulásra és tapasztalatszerzésre kihasználni ezt az időszakot. Talán ezért is olyan népszerű a fiatalok körében a Work and Travel program, amely ötvözi a munkát, az utazást és a pénzkeresést, így évente több ezer egyetemista jelentkezik a programra.

Gábor New Yorkban
Gábor New Yorkban

A legnépszerűbb úti cél, legalábbis az Újvidéken tanuló egyetemisták körében mindenképpen az Egyesült Államok. A hallgatók a kint eltöltött 15–16 hét alatt időszakos munkavállalóként részt vehetnek az amerikai mindennapi életben, új barátságokat, kapcsolatokat alakíthatnak ki, amelyek akár egy életen át elkísérik őket. A nyáron megkeresett zsebpénzből pedig egy felejthetetlen nyaralással vehetnek búcsút a dolgos hetektől, ugyanis a munkavállalási vízum lejártával a tanulók még egy hónapot utazgathatnak az Egyesült Államok területén.

A székvárosban több ügynökség is van, melyekben nyári munkára jelentkezhetnek Amerikába az érdeklődő tanulók. A munkaköröket illetően széles palettáról választhatják ki a kedvükre valót. A sztenderd, takarító- és pincérmunka mellett lehetnek cukrászok, vízi mentők, parkolófiúk, jegyszedők, elárusítók különböző helyeken. Amerikában nemcsak a felkínált munkák közül választhatnak, hanem más részidős munkahelyeken is dolgozhatnak, olyanokon is, amelyek nincsenek feltüntetve az ügynökségek listáján.

 

HÁROM NYÁR MARYLANDBEN

Érdekes volt az utcán szaladgáló nyuszikkal találkozni
Érdekes volt az utcán szaladgáló nyuszikkal találkozni

Elek Gábor egyetemista háromszor vállalt külföldi diákmunkát, mindháromszor Marylandben. Bevallása szerint az ott eltöltött idő alatt rengeteg pozitív tapasztalatot szerzett, de nehézségei is akadtak.

– Mindig is szomjaztam az újdonságokra, vágytam az ismeretlenbe, ezért is mertem belevágni a programba, utólag kiderült: jó döntés volt. Szüleim aggódva fogadták az ötletemet, attól tartottak, az út a tanulmányaim rovására fog menni. Először 2015-ben voltam kint, körülbelül 3–4 hónapot dolgoztam két állásban mint éttermi munkás a Fenwick Island Crab House-ban, ahol rákokat, garnélarákokat, homárokat és kagylókat pároltam, emellett árufeltöltő voltam egy helyi bevásárló üzletben. Soha nem felejtem el azt, amikor először tettek elém egy élő rákokkal teli dobozt, hogy méret szerint válogassam szét őket, majd pároljam meg – emlékezett vissza Gábor. Felhívta a figyelmet, hogy a munka kiválasztásánál nagyon észnél kell lenni, hiszen ezen rengeteg múlik. Számításba kell venni, hogy a munkaadó mit hajlandó fedezni az ott-tartózkodás költségéből.

– Az első év volt talán a legnehezebb, de valójában mindent és tényleg mindent ki lehet bírni. Rólam tudni kell, hogy az angol nyelvet sohasem tanultam az iskolában, mivel a kötelező nyelvi tantárgyam a német volt, amivel igencsak meggyűlt a bajom, így a későbbiekben nem vettem fel az angol nyelvet választható tantárgyként. 2015 januárjában kezdtem angolul tanulni teljesen az alapoktól, és júniusban már Amerikában voltam. Túlélni az első nyaramat kint hatalmas kihívás volt, de a rengeteg újdonság, amivel nap mint nap szembesültem, elterelte a figyelmemet. Nekem az ottani mindennapi dolgok nagyon érdekesek voltak, a széles utcák, a nagy autók, a számomra furcsa öltözködés, és az utcán sétaló nyulak. Odakint az egész mentalitás más, sokkal felszabadultabbak az emberek. Imádtam, hogy a világ különböző tájairól származó emberekkel találkozhattam és ismerkedhettem meg akár a munkán, vagy egy szimpla délután.

 

MÁSODSZORRA MINDEN KÖNNYEBB

New York és az USA jelképe
New York és az USA jelképe

– Közhelynek hangzik, de valóban így van, minden kezdet nehéz, de aztán beleszokik az ember fia. Másodszorra könnyebb volt munkát találni, elhelyezkedni, nem mellesleg pedig a fizetés is nagyobb volt. Második évben csak egy étteremben dolgoztam mint segédpincér, valamint én vettem fel a telefonos megrendeléseket. Harmadik évben pedig már pincérkedtem. A pincérkedéshez sok helyen elvárás a munkatapasztalat, a nyelvtudás mellett. A munkalehetőségeid nagyban függnek attól, menyire beszéled jól az angolt, illetve, hogy menyire vagy talpraesett. Én mindenkit arra buzdítanék, ha van rá lehetősége próbálja ki, szerintem kár lenne kihagyni. Anyanyelvi környezetben sokkal gyorsabban és intenzívebben gyakorolhatod a nyelvet, nem csak a lexikális tudásod, de a kiejtésed is javulni fog. Tőled függ, hogy a nyár végére mit hozol ki magadból, de egy biztos, mindenképp fejlődni fogsz.

Gábor a külföldi munkavállalás árnyoldalaira is felhívta a figyelmet.

– Számomra a kintlét célja a tapasztalatszerzés volt. Kemény munkáról van szó, amelyet itteni szemmel nézve jól megfizetnek, ott viszont minimálisnak tekinthető a kapott összeg. Ez alól kivételek azok a munkák, ahol a borravalóból keresel, mint például a pincérkedés. Sok diák félbeszakítja egyetemi képzését, és kinn marad Amerikában a jobb és szebb jövő reményében. A baj ezzel az, hogy ezek a fiatalok nagyon nehezen fognak a szakmájukban elhelyezkedni, sokszor pedig egyáltalán nem sikerül nekik, és a vállalati hierarchia legalsó szintjén rekedhetnek, ahonnan borzasztó kemény felküzdeni magát az embernek. Persze nem lehetetlen, de nehéz.

Gábornak az idei tervei között is szerepelt az amerikai nyári munka, hónapokon keresztül tervezgette az utazást, a vírushelyzet miatt ez idén nem valósulhatott meg. Az amerikai konzulátus tájékoztatása alapján június vége előtt a vízumkiadás nem indult el, így sajnos a nyári programokhoz szükséges vízuminterjúk nem valósulhattak meg időben.