2024. június 22., szombat

Ne félj, nem vagy egyedül!

Harc minden életért

A harc az életért a legfontosabb harc, amelyre mindannyian meghívást kaptunk. Dr. Ivan Zmijanović horvátországi szülész-nőgyógyász szerint a mai ember az abortuszhoz/a művi vetéléshez való jogot a civilizáció fejlődésének és értékének tekinti, amelyért harcolni kell. És amikor az abortuszról beszélnek, elsősorban arról a művi vetélésről beszélnek, amelyet a nő kérésére hajtanak végre. Ezt az orvosi terminológiában „törvényesen előidézett abortusznak” nevezik.

A horvátországi szakember e téma kapcsán kiemeli: a mai modern világ az abortusz elfogadásával valójában elutasítja azt a tényt, hogy az élet a fogantatással kezdődik, és hogy az abortusz megöli a meg nem született gyermeket. Visszautasítja a tényt, hogy a meg nem született gyermek emberi személy. Az abortuszról való viták során kiindulópontnak veszik a nőnek az abortuszhoz való jogát, nem pedig a meg nem született gyermeknek az élethez való jogát. A legtöbb ember az élet mellett foglal állást, de közülük sokan szükségesnek tartják, hogy az abortusz elérhető legyen. Abban az esetben, amikor az abortusz helyett a kismama eldönti, kihordja a megfogant életet, életképes és egészséges gyermeke születik. Gyakran a kismama az ultrahangos vizsgálat alatt azt kérdezi, a gyermek egészséges-e. A nőgyógyász válasza: fontos, hogy a szülők szeretetet nyújtsanak a gyermeküknek, mert az egészséges gyermek szeretet nélkül megbetegszik. „Szeretetre vagyunk meghívva, szeretetre Isten és a felebarátunk iránt” – mondta dr. Ivan Zmijanović.

A 40 nap az életért nemzetközi, ökumenikus jellegű kezdeményezés elterjedt Ausztráliában, Horvátországban, Dél-Afrikában, Nigériában, Új-Zélandon, Oroszországban, Magyarországon… A résztvevők évente kétszer negyven napon át békés imájukat, virrasztásukat és böjtjüket fölajánlják: hogy az egészségügyben dolgozók szabad lelkiismerettel, következmények nélkül meg tudják tagadni az abortusz végrehajtását, továbbá, hogy a megfogant magzatok megszülethessenek, az abortuszok száma pedig csökkenjen, valamint, hogy azok a szülők, akik áldott állapotukat nem áldásnak, hanem tehernek érzik, támogatást kaphassanak. 2007-től 2020-ig 17 226 édesanya jelentette az életvédőknek, hogy elállt a művi vetélés szándékától, de ennél több volt a megmentett gyermekek száma. Bezártak 107 klinikát, amelyekben művi vetélést végeztek, legnagyobb részüket az Egyesült Államokban, elsősorban az Egyetemisták az Életért Mozgalom aktivistáinak köszönhetően. Az abortuszt végző egészségügyi dolgozók közül 206-an hagyták ott a munkahelyüket.

Nem titok, hogy Münchenben az életvédők Németország legnagyobb abortuszklinikája előtt imádkoznak, a klinika pedig az óvodával van egy épületben! Az abortuszt végző orvos azt mondta az imádkozóknak, hogy naponta mintegy húsz abortuszt végez. A kitartóan imádkozók jelentették, hogy előrehaladott várandós nőket látnak, akik a megbeszélt művi vetélésre jönnek.

A nagy-britanniai Leedsben egy abortuszpárti a Kezdeményezés egyik jelmondatos tábláját átdobta a falon. Ez az agresszív tette azonban nem gátolta meg Istent, hogy őáltala megmentse a gyermek életét. Egy fiatal pár ugyanis látva a transzparensen a 12 hetes gyermek képét és alatta a szöveget: „Kérd meg, hogy megmutassák a 12 hetes genetikai ultrahang vizsgálatot” – egy fiatal pár otthagyta az abortuszklinikát, előtte pedig köszönetet mondott az imádkozóknak: „Ha nincsenek olyan emberek, mint önök, akkor az abortuszt választottuk volna.”

Ez csupán néhány örömtörténet azokról a piciny gyermekekről, akiket szervezett imával és böjtöléssel

megmentettek az abortusztól.

–  A 40 napig tartó kezdeményezést a Biblia ihlette. Noé 40 napig volt a bárkában, Mózes 40 napig a Sínai-hegyen, Jézus pedig 40 napig imádkozott a pusztában. Szerbiában a kezdeményezés 2016-ban kezdődött Szabadkán, Újvidéken pedig 2020 tavaszán a Betanija Szülészeti Klinika előtt – magyarázta az újvidéki kampányszervező egyetemista, Nikoleta Malenić.

– A szeptember 23-ától november 1-jéig tartó, idei második imavirrasztás eredményeként a legfrissebb adatok szerint 757 életet sikerült megmenteni világszinten. De valószínűleg ennél több emberi életről van szó.

Nikoleta részletesen elmagyarázta, amit talán kevesen tudnak, hogy milyen csodálatos átalakulások történnek a nő életében a fogantatás pillanatától kezdve.

– A nő életének egyetlen pillanatában sem történik nagyobb növekedés és változás, mint a gyermek születése előtti kilenc hónapban. 200 millió spermium/hímivarsejt igyekszik behatolni a női szervezetbe, ott találkozni a petesejttel, ez csak egynek sikerül. A fogantatás pillanatában új és egyedülálló egyén alakul, akinek már meg van alapozva minden örökletes tulajdonsága. A 18. és 20. nap között kialakulnak a kisbaba gerincvelőjének és az idegrendszerének az alapjai. A 21. napon a szíve elkezd dobogni. Egy nappal később a szem indul fejlődésnek, a fül is kezd kialakulni. A 28. és 32. nap között megjelenik a pici kéz, formálódik a pici láb. Kezd kialakulni a száj, az orr. A 42. napon az agy három részre tagolódik. A 44. napon az arc izmai indulnak fejlődésnek. A 7. héten spontán mozdulatokat tesz a baba. A következő 4 hétben már csuklik, pislog, ráncolja a homlokát... A 8. hétben a baba hüvelykujj nagyságú, minden szerve kialakult, a veséi működnek, a szíve dobog. A 10. héten az idegek és az izmok közötti kapcsolatok már megháromszorozódnak. A 12. héten a baba már nyel, és reagál a bőr stimulációjára. A négyhónapos baba már ökölbe tudja szorítani a kezecskéjét, úszik és szaltózik. A 7. hónapban kezdi kinyitni a szemét, készül arra, hogy a kinti világot meglássa. A 9 és fél hónapos baba megindítja a vajúdást, sor kerül a szülésre a megtermékenyítés utáni 264–270 napon. Hát nem csodálatos mindez!

Aleksandar Rajić mesterfokozaton tanuló hallgató elmondta: Nikoleta szervezte a horvátországi magzatvédő csoport zombori könyvbemutatóját, utána javasolta az újvidéki bemutatkozásukat. Így az újvidékiek is hallottak a nagysikerű Unplanned (Nem tervezett) c. könyvről, sokan el is olvasták, sőt megnézték az annak alapján forgatott filmet, amelynek írói, rendezői Chuck Konzelman és Cary Solomon.  (Az amerikai játékfilm magyar felirattal megtekinthető a https://videa.hu/videok/film-animacio/nem-tervezett-unplanned-2019-drama-feliratos-film-CxCtHFqBALKJw.CiP linken – a szerző megj.)

– A film végigkíséri a pszichológusnő Abby Johnson igaz történetét, aki az egyesült államokbeli egyik Planned Parenthood abortuszklinika igazgatója lett. Egy nap személyesen is tanúja volt egy magzatelhajtó műtétnek, aminek hatására kezdett megváltozni. A könyvbemutató után döntöttük el, bekapcsolódunk a nemzetközi 40 nap az életért kezdeményezésbe. Elégedett vagyok az imavirrasztás megvalósulásával és a fiatalok cselekvőképességével Újvidéken. A kezdeményezés engem testi-lelki szempontból igénybe vett. Áldozatot hoztam: korán keltem, szervezkedtem, és imádkoztam a szülészet előtt – mesélte Aleksandar.

Miloš Subotić egyetemi hallgató:

– Már mielőtt bekapcsolódtam a kezdeményezésbe, imádkoztam a megfogant életekért és az édesanyákért.

Jézus mondta, hogy egy emberi élet többet ér, mint az egész világmindenség. És arról is beszélt, hogy mit ér, ha az ember az egész világot megnyeri, ha elveszti az örök életét. A kampányba bekapcsolódtam, mert úgy éreztem, a várandós nők sokszor az abortusz mellett döntenek, mert a férfiak nem állnak ki a megfogant élet mellett. Az imádkozás alatt az egyik transzparens, amelyet tartunk ezt hirdette: „Ez a csecsemő az Ég ajándéka” (To čedo je dar od Neba.) A másik pedig a „Szükséged van segítségre?” (Potrebna ti je pomoć?) – kérdéssel a feltüntetett telefonszámon konkrét segítséget kínált a kismamáknak. Én magam is hajlandó vagyok a pénzemből adni annak, akit anyagiak hiánya akadályoz a gyermek megtartásában. A szakdolgozatomat írom, de sokszor beugrottam, mások helyett is imádkoztam, amikor valami miatt a megbeszélt időben nem tudtak a helyszínen virrasztani.

Ivan Mitić egyetemi hallgató:

– Bekapcsolódtam ebbe a kezdeményezésbe, mert azt láttam, hogy az emberek számára az abortusz természetes dolog lett. Isten szemszögéből és a keresztény szemszögéből azonban a másik ember megölése bűn. Én is ezt vallom. Elrettentett az abortuszok száma. Sőt nem titok, hogy az adatok „szépítve” vannak, ugyanis ennél sokkal több magzat halálát okozzák az abortuszt kérő és végrehajtó személyek. Mi, fiatalok az online szervezett rózsafüzér imádságainkat is bekapcsoltuk a 40 nap az életért kezdeményezésbe. A kampány kezdetén kicsit bizonytalannak éreztem magam a terepen: furcsa volt vállalni az újvidéki szülészet előtti békés imavirrasztást. Az első néhány nap után azonban úgy éreztem, cselekedetem miatt nem kell szégyellenem magam. Örömmel és büszkén beszéltem erről, és válaszoltam azoknak, akik különféle kérdéseket tettek fel, vagy nem értettek egyet velünk, imádkozókkal.

Ivona Umiljendić járműtechnikus:

– A szülészet előtt én vállaltam az imádságot, a férjem nem tudta vállalni, mivel dolgozik. Elragadtatott a kezdeményezés, és minden részvevőnek, elsősorban a fiataloknak az igyekezete a meg nem született életek megmentéséért, azokért, akik a legkiszolgáltatottabbak, akik a legártatlanabbak.

Az anyának, aki a várandóságot nem tervezte, nem kell aggódnia. Nincs egyedül. Léteznek egyesületek, akik konkrét támogatást nyújtanak, hogy képessé váljon a baba fogadására és gondozására (pl. szállást szereznek, babakelengyét adnak), és segítenek akár nyílt örökbeadás megszervezésében is, ahol megismerheti a gyermekét örökbefogadó párt! Magyarországon például jól működik az Együtt az Életért (egyuttazeletert.org), a Kiáltás az Életért Egyesület (kialtasazeletert.org), a Várva Várt Alapítvány (varvavart.hu), az Alfa Szövetség (alfaszovetseg.hu), Újvidéken pedig a Mesto za mene (Hely számomra) nevű egyesület. Az utóbbitól a 064/2660-201-es telefonszámon kaphatnak konkrét segítséget a tanácstalan, nehéz helyzetbe került kismamák.

Az imamozgalom iránt érdeklődők viszont, bárhol is élnek, nyugodtan fordulhatnak kérdéssel Nikoleta Malenićhoz a 062/8629-758-as telefonszámon, és megbeszélhetik vele, milyen módon tudnak közreműködni abban, hogy az emberek szívébe visszatérjen a legértékesebb ajándék – az élet ajándéka.

Nyitókép: A sikeres imavirrasztást ünneplő részvevők egy része a zárórendezvényen (Bozsoki Valéria felvétele)