2024. április 26., péntek

Egymilliárd dollár értékű aranylelőhely Dél-Szerbiában

A nemesfém-lelőhelyeket kutató Medgold Resources kanadai vállalat bejelentette: az előzetes kutatás szerint 7 milliárd tonna ércet talált Dél-Szerbiában, közvetlenül Bulgária és Észak-Macedónia határánál.

A Tlamino projektum keretében végzett kutatások során mintegy 680.000 uncia, vagyis megközelítőleg 19,3 tonna aranyat fedeztek fel, amelynek értéke meghaladja az egymilliárd dollárt – írja a Večernje novosti. A vállalat megvalósíthatósági tanulmányt tervez készíteni, hogy ezeket az eredményeket megerősítse.

Egyidejűleg, a nemesfémlelőhelyek után kutató kanadai Tedijan cég kijelentette, hogy megállapodásra jutott, melynek értelmében megvásárolja az EFPP szerbiai vállalatot, amely kutatási joggal rendelkezik a Raška községben lévő Kizevak és Sastavci lelőhelyeken, ahol valamikor ezüst- és cinkbányák álltak.

Az ércben gazdag vidéken az aranytartalom átlagban 3 gramm tonnánként. Köztudomású, hogy tonnánként egy gramm arany, ha megfelelő mennyiségű érccel párosul, már jövedelmezőnek tekinthető. A hírek szerint brit vállalatok fogják végezni a megvalósíthatósági tanulmányt, ezenkívül további metallurgiai vizsgálatokat is végeznek, mivel nagy a valószínűsége annak, hogy ezen a helyen jóval több nemesfém rejtőzik.