2024. május 8., szerda

Újra funkcióba kerül a zombori „Láncok”

A kofák a Kopasz téren is föltalálták magukat

A kofák a Kopasz téren is föltalálták magukat

Új csatornázást kapott a tér

Új csatornázást kapott a tér

Egyelőre csupán a kerékpártárolók működnek a piactéren

Egyelőre csupán a kerékpártárolók működnek a piactéren

központjában működő zöldségpiacot, népszerű nevén a „Láncokat” március elején áthelyezték a Szentháromság térre, amit Kopasz térnek neveznek a zomboriak. Az áthelyezésre a Láncok teljes körű fölújítása miatt került sor. A kofák a CoVid–19 miatt el se foglalhatták a Kopasz teret, majd csak a rendkívüli állapot föloldását követően kezdhették árusítani a portékájukat. Az eredeti terv szerint június végén visszaköltözhettek volna a Láncokba, de még most, egy hónappal később se látszik, mikor kerülhet erre sor. A kivitelezők állítólag az utolsó simításokat végzik, és hamarosan visszakaphatja a kétszáz évvel ezelőtt ráruházott funkcióját a piactér.
A fölújítás viszont lassan haladt. Először nagy volt a bizonytalanság, hogy a rendkívüli helyzet meghirdetését követően milyen munkákat lehet végezni. Később a talajmunkák során régészeti leletekre bukkantak, ami ugyancsak késleltette az építkezést. A szenzációhajhász sajtó nyomban arról kezdett cikkezni, hogy középkori vár maradványait találták meg a piac macskaköves burkolata alatt, de régészek pillanatok alatt megállapították, hogy az előbukkant leletek egy kerítésfal darabjai, meg egy istálló alapjai. Azóta a talajmunkákat elvégezték, a csapadékelvezetőt kiépítették, végül a térkövezést is befejezték. A Szentháromság plébániatemplom és az egykori ferences rendház mögötti piactér új közvilágítást kapott és több, födött kerékpártárolót is fölállítottak rajta. Hiányoznak viszont még a piaci asztalok, a beígért ivókút, a napóra alatti mini amfiteátrum, és természetesen maguk a láncok, amelyekről a piactér az elnevezését kapta. Ezeket Esztergámy János városi szenátor állíttatta 25 márványoszlop közé 1820-ban. A 200 éves eredeti oszlopból mindössze négyet sikerült visszaállítható állapotban megőrizni, a többit a kivitelező köteles pótolni, noha állítása szerint nehezen talál megfelelő márványt.
A fölújítás során számos elöregedett celtiszt is kivágtak. Ezek pótlására őszre kerül sor, amikor megfelelnek a körülmények a bogyófák ültetésének. A fák olyan elengedhetetlen kellékei a zombori piacnak, mint az asztalok. Hűvöst vetnek árusra, vevőre egyaránt, emellett lombozatuk hatalmas mennyiségű port fog föl a levegőből, és ugyancsak sok vizet párologtat el a talajból.

A márciusban kiürített Láncok

A márciusban kiürített Láncok