2024. április 19., péntek

Menni vagy nem menni

Novak Đoković kijelentette, hogy a napokban dönti el, elutazik-e Amerikába a New York-i 1000-es tornára és a US Openre, vagy pedig Roger Federer és Rafael Nadal példájára ő is kihagyja a háromhetes tengerentúli portyát. Ha utazik, esélye lesz a 18. Grand slam-serlegre, ha marad, akkor azért szurkolhat, hogy az idény folytatódjon, és újra növekedjen a ranglista első helyén eltöltött hetei száma. A döntését könnyíti, hogy a Roland Garros befejezéséig biztosan marad a ranglista első helyén, és ha csak Rómában és Párizsban játszik, akkor is növelheti a pontjai számát, ami Nadal esetében máris kizárt. Ebben az időszakban, ha a tervek szerint minden tornát megtartanak és Novak nem játszik Amerikában, az osztrák Dominic Thiem feljuthat az első helyre. Ehhez a két 1000-es és két GS-tornán a lehető 6000-ből 4400 pontot kell szereznie, ami viszont meglehetősen nehéz feladat, hiszen elsősorban Danil Medvegyev és Sztefanosz Cicipasz több mint komoly riválisnak ígérkeznek.

Az Egyesült Államok Tenisz Szövetsége (USTA) egyébként szerdán bejelentette, hogy a tavalyi 57,2 millióhoz képest 6,7 százalékkal kevesebb pénzt osztanak szét a játékosok között, azaz csaknem négymillió dollárral csökken a US Open összdíjazása. A férfi és a női egyes bajnokai fejenként 3 millió dollárral gazdagodnak, ez 22 százalékkal (850 ezer dollárral) kevesebb a 2019-es jutalomnál. Aki már az első fordulóban kiesik, az 61 ezer dollárt vihet haza – ez az egyetlen magasabb pénzdíj a múlt évi tornához képest, amikor csak 58 ezret ért a búcsú a 128 között. A győztes párosok mindössze 400 ezer dollárt kapnak, ami 46 százalékos csökkenés az elmúlt évi 740 ezer után.

A jelenleg zajló palermói női tornán még egy vaskos meglepetés született a 2. fordulóban. A 19 éves és a ranglistán 156. anconai olasz Elisabette Cocciaretto nagy tenyeresekkel verte az egész meccsen csapnivalóan adogató horvát Donna Vekićet, ami pályafutása eddigi legnagyobb győzelme.

PALERMO – A női torna 2. fordulójában: Ferro–Alekszandrova 7:5, 6:2, Cocciaretto–Vekić 6:2, 6:4, Errani–Kr. Plišková 3:6, 6:4, 6:3, Szasznovics–Paolini 6:0, 6:2.