2024. május 9., csütörtök

Húszezer láda naponta

A járvány miatt itthon maradtak az idénymunkások

A rossz időjárás, a szárazság és a jégeső nemcsak a gyümölcstermelőket károsította meg ezen a nyáron, hanem a ládagyárak termékeinek értékesítésére is negatív hatással volt. Berényi Róbert, a királyhalmi Gavrić Promet ládagyár menedzsere lapunknak nyilatkozva elmondta, valószínűleg a viharok okozta károknak tudható be, hogy jelentősen csökkent a külföldre exportált ládák száma.

Országszerte értékesítik a ládagyár termékeit (Fotó: Gergely Árpád)

Országszerte értékesítik a ládagyár termékeit (Fotó: Gergely Árpád)

– Elsődlegesen a környékbeli termelők igényeit kell kielégítenünk, viszont a vállalatnak Futakon is van egy üzeme, a tulajdonosnak pedig nagyon jó piaci kapcsolatai vannak országszerte, így egész Szerbiába is szállítunk a ládákból, palettákból. Magyarországon főként meggynek való ládákat értékesítünk, a vásárlási igény ott most érezhetően csökkent. Előfordulhat, hogy a vírushelyzet is kihatással volt erre. Pozitívnak értékelhető, hogy a járvány miatt a munkaerő itthon maradt, így teljes erővel zajlik a munka az üzemben, és a piacot is el tudjuk látni a termékeinkkel. Nem dolgozunk zárt helyiségben, ezért a ládák rendszeres kitermelése során a dolgozókat nem fenyegeti a fertőzésveszély – mondta Berényi Róbert.

Az üzemben 12 000 meggyesláda készül el naponta, az almának való ládák napi kitermelése 8000 darab a nyolcórás munkaidőben.

Berényi Róbert (Fotó: Gergely Árpád)

Berényi Róbert (Fotó: Gergely Árpád)

– Mivel a környéken sok gyümölcstermelő van, így a ládák iránti igény is igencsak nagy. A meggyesládák gyártása körülbelül áprilisban megkezdődik, és azok augusztus elejéig készülnek. Annak a szezonját követően kerülnek gyártásra a kétsoros ládák és az almásládák. Szilvásládákat is gyártunk, illetve nagyobbakat az édes kukoricának. Az elkészült termékek raklapokra kerülnek, majd a kamionokra, a környékbeli lakosoknak pedig teherautóval szállítjuk el a megrendeléseket. A nyárfa hibrid változatait használjuk a gyártáshoz. Ez egy gyorsan növő fafajta, ami tíz év alatt kivágható és már háncsolásra alkalmas, a láda sarkait pedig hazai egészséges, csomómentes nyárfából készítjük. Mintegy 5000 köbméter fát dolgozunk fel egy idényben a gyártás során. A paletta dobozok (box-paletták) jóval nagyobbak, így azokhoz több anyag kell. A kisebb ládákhoz kevesebb fára van szükség, ám finomabb megmunkálást igényelnek. Télen főleg palettát és paletta dobozokat gyártunk – részletezte a menedzser.

Egy idényben 5000 köbméter fát dolgoznak fel (Fotó: Gergely Árpád)

Egy idényben 5000 köbméter fát dolgoznak fel (Fotó: Gergely Árpád)

A gyártásból fennmaradt fatörmeléket tüzelőanyagként árusítják, a favégeket főleg a munkások vásárolják fel, a többit szabad eladásban értékesítik. A háncsoláskor lehulló falemezek köbmétere 400 dinárba kerül, a lécek sarokanyagának köbmétere 1500–2000 dinár között mozog. Az almásláda darabja 70 dinár, a kétsoros ládáé 58 dinár, a meggynek való láda pedig 42 dinárba kerül. A paletták ára 450–480 dinár között mozog, a paletta doboz darabjáért pedig 3000 dinárt kérnek.