2024. március 28., csütörtök

Sport a mai napon

A kosárlabda történetében csak két olyan játékost jegyeznek, aki nyert olimpiai aranyérmet, NBA-t és Euroligát is. Az első az amerikai William „Bill” Warren Bradley, aki 1964-ben Tokióban nyert olimpiát, 1966-ban a milánói Simmenthallal Euroligát (akkor BEK), valamint 1970-ben és 1973-ban a New York Knicksszel két NBA-gyűrűt, a másik pedig az argentin Emmanuel „Manu” David Ginobili, aki 2001-ben a bolognai Kinderrel győzött az Euroligában, 2004-ben Athénben lett olimpiai bajnok, és a San Antonio Spurs csapatával négyszeres (2003, 2005, 2007, 2014) NBA-győztes. Mindezentúl a legérdekesebb egybeesés, hogy mindketten július 28-án születtek, így Bradley ma ünnepli 77., Ginobili pedig, akiről az alábbi sorok szólnak, a 43. születésnapját.

Manu Ginobili 1977-ben olasz kivándorlók leszármazottjaként született a Buenos Aireshez közeli Bahia Blanca városában, és eleve adva volt, hogy kosarazni fog. Apja, Jorge ugyanis edző volt a helyi klubban, bátyja, Leandro éveken át játszott az I. argentin ligában, öccse, Sebastian pedig argentin klubokon kívül a spanyol II. ligás Espanolban is szerepelt.

Manu is apja klubjában kezdte. Eszményképe Michael Jordan volt, és gyorsan haladt. Három argentin idény után négy évet Olaszországban játszott, amiben segítségére volt a kettős állampolgársága is. A Reggio Emiliában két évet játszott, majd a bolognai Virtusban tündökölt, hisz az olasz bajnoki címen és kupán kívül az Euroligát is megnyerték, és mindhárom sorozatban a legjobb játékosnak hirdették ki.

Az NBA liga játékosbörzéjén 1999-ben vett részt, de Amerikába csak három évvel később a San Antonio meghívására érkezett. A texasi klubban 16 idényt játszott, már az első évében, amikor a veterán Steve Smith cseréje volt, bajnokok lettek. Az alapszakaszban kevés alkalmat kapott, viszont a rájátszásban Gregg Popovich edző első ötösének tagja lett, és Tim Duncannal és Tony Parkerrel együtt a csapat nagy trióját alkotta. A San Antonio a nagydöntőben 2003-ban a New Jerseyt, 2005-ben a Detroitot, 2007-ben a Clevelandet, 2014-ben pedig a Miamit győzte le. Ginobilivel a csapatban volt egy elveszített döntőjük is, 2013-ban a Miamitól kaptak ki. Manu a 16 év alatt számos klub- és NBA-csúcsot döntött meg, pályafutása végén pedig korosztályos, elsősorban 40 feletti rekordok tulajdonosa lett. Visszavonulását 2018. augusztus 27-én jelentette be, 2019 tavaszán pedig a Spurs kivonta a forgalomból Ginobili 20-as számú mezét, melyet a csarnokban Duncan 21-ese mellé függesztették ki.

Manu válogatott pályafutása az 1977-es ifi vb-n indult, a felnőtt válogatottban pedig az 1998-as athéni vb-n mutatkozott be. Első érmét 2002-ben Indianapolisban nyerte, amikor az amerikai profik éppen Argentínától veszítettek először vb-meccset. Manu ezüstérmes lett, hisz Argentína a döntőben Jugoszláviától kapott ki. Két évvel később az athéni olimpián vágott vissza, amikor Szerbia és Montenegró ellen 0,7 másodperccel a befejezés előtt dobta a győztes kosarat, majd a döntőben jó részt az ő érdeme volt az USA feletti diadal. A válogatottban 2016-ig szerepelt, és Rióban mondott búcsút.