2024. március 29., péntek

Kis kuktákból nagy szakácsok

Süti-főzi tábor Oromon

Kilenc éve találták ki a Varázsfalatok Egyesület oromi tagjai, hogy a nyár folyamán létrehoznak egy egyhetes tábort, amelyre elsősorban a helyi gyerekeket várták.

Azóta azonban úgy kiforrott az ötlet, és oly messze ment a híre, hogy más községbeli, sőt magyarországi résztvevők is vannak a gyerekek között. Egy a közös mindannyiukban: szeretnek enni, és érdekli őket, hogyan készül el az étel, így hát szeretnének főzni is. Mivel a szülők nem minden esetben érnek rá, hogy a kis kuktákat maguk mellé vegyék, így a hétfőtől péntekig tartó oromi tábor kiváló alkalom arra, hogy elsajátítsák a legalapvetőbb fortélyokat. Meglepő látni, hogy van még a környékben olyan tábor, amely szinte teljesen az önkéntességen alapul, ugyanis Dobó Mária házánál alakították ki a helyszínt, ahol az egyesület egy-egy tagja szegődik mellé, hogy a kicsiknek megtanítsa a főzés csínját-bínját, odafigyelnek rájuk. Mint mondták, legfeljebb tizenegy gyereket tudnak elhelyezni, felügyelni és tanítani, de az érdeklődés sokkal, de sokkal nagyobb minden évben. Idén anyagi támogatás nélkül maradtak, de akkor sem keseredtek el, és meg is szervezték a tábort, mert akadt több magánfelajánlás is, hallottak a táborról, alapanyagokat ajándékoztak, és leginkább termelők adtak zöldségeikből.

– A Süti-főzi tábort kilencedik alkalommal szervezzük meg, és a célunk az, hogy a gyerekek megismerkedjenek a helyes és hagyományos étkezéssel, az eszközökkel és az alapanyagokkal, amikkel dolgozunk. A hangsúlyt minden alkalommal a régóta főzött ételek megtanítására helyezzük, de odafigyelünk a jó alapanyag kiválasztására és a sok egészséges hozzávaló felhasználására is. Sok zöldségfélét készítünk ilyenkor, és a tésztaételeket is elkészítjük, amik olyan időigényesek, hogy gyakran kimaradnak a házilag, otthon elkészített ételek sorából – mondta az egyesület elnöke.

A gyerekek húslevest, zöldséglevest, lecsót, tarhonyát és fánkot is készítettek, amelyet, ahogy mondták, többet kérik majd, hogy otthon is az asztalra kerüljön.

– Azt tapasztaljuk, hogy a gyerekeknek ritkán van alkalmuk részt venni közös főzésben, de az igényük és az érdeklődésük megvan rá. A tábor ideje alatt jó látni, hogy nincs telefonba merülés, hanem mindenki a főzés körül sertepertél, amellett itt nem utasítanak vissza ételt, hisz ők maguk készítik el, így megesik az is, hogy olyan egészséges fogásokat kóstolnak és szeretnek meg, amiket esetleg eddig elutasítottak – mondta Dobó Mária.

A táborba visszajáró vendégek is, akik évről évre nagyobb tudással jönnek, hatalmas lelkesedéssel dolgoznak, persze az udvaron való játék is hozzátartozik a tábor életéhez, amely a falusi élet szépségeit is kínálja, nem mellesleg meg is eszik, amit főztek. A szervezők pedig remélik, hogy jövőre, a jubileumi sütős-főzős táborra már támogatást is kapnak, mert úgy vélik, az lenne az igazi, ha az egész hetet ott töltenék a gyerekek.