2024. március 19., kedd
XX. APÁCZAI NYÁRI AKADÉMIA

A mai megnyitók két kollégiumban

Az Apáczai Nyári Akadémián a pedagógusképzés kis csoportokban valósul meg, mert fontos, hogy az egészség megmaradjon, de az is, hogy a tudást gyarapítsuk – nyilatkozta lapunknak Lukács Gabriella, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnök asszonya.

A pedagógusok képzése kis csoportokban valósul meg, mert fontos, hogy az egészségük is megmaradjon, és a tudást is gyarapítsák (Bozsoki Valéria felvétele)

A pedagógusok képzése kis csoportokban valósul meg, mert fontos, hogy az egészségük is megmaradjon, és a tudást is gyarapítsák (Bozsoki Valéria felvétele)

A Covid-19 vírus nehezítette helyzet miatt a résztvevők egészségének biztonsága érdekében a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete azon pedagógusok számára, akik az Apáczai Nyári Akadémia osztályfőnöki képzés szekciójába, illetve a Tapasztald, hogy továbbadhasd! nevű környezetnevelési programra jelentkeztek, mától péntekig némi módosítással tartja meg a képzését.

– A székvárosi Svetozar Marković Gimnáziumban tervezett nagyszabású megnyitó helyett a  kisebb ünnepélyes megnyitót két kollégiumban tartják a szekciót vezető pedagógusok – nyilatkozta lapunknak Lukács Gabriella.

– Halász Dániel maradéki református lelkész ökumenikus istentiszteletet tart a ma 9 órakor kezdődő megnyitón az Apáczai Diákotthon Bogdan Šuput utca 16. szám alatti fiúkollégium udvarában, a Tapasztald, hogy továbbadhasd! nevű környezetnevelési képzés helyszínén, 10.30-kor pedig a Ćirpanov u. 54. alatti leánykollégium udvarában, az osztályfőnöki képzés színhelyén. Hiszem, hogy ez a tanulmányi hét olyan hasznos, tudást átadó és tudást szerző hét lesz, mint az előző két szekcióban megtartott sikeres képzés volt, amelyen a résztvevő pedagógusok elmondták: érdemes volt személyesen találkozni. Remélem, ezen a héten is ilyen lelkesedéssel fognak részt venni a pedagógusok az előadásokon és a műhelymunkákon. Ők is véleményt cserélnek arról, hogyan lehet változtatni a digitális oktatásban. Mi pedig összegezve a véleményüket, továbbadjuk majd az illetékeseknek, hogy mire kellene a jövőben jobban odafigyelni, miben kellene változtatni, újítani az oktatásban – mondta Lukács Gabriella.

Ma a Ćirpanov u. 54. alatti leánykollégiumban 14.15–15.30 Bori Mária temerini iskolapszichológus a modern kori pedagógus-szerepekről fog beszélni. 15.40–16.45 Molnár Róbert újvidéki színész-bábművész Drámagyakorlatok az osztályfőnöki órán c. műhelymunkája következik. 16.45–18.30 Molnár Zoltán a Mire jó és mire nem a projektoktatás? c. előadása hangzik el.

Ma a Bogdan Šuput utca 16. alatti fiúkollégiumban Tapasztald, hogy továbbadhasd! nevű környezetnevelési képzés keretében, amelynek főszervezője Bertalan Zsuzsanna, a pedagógusok 14.30-tól 15 óráig Mécs Csaba, a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) elnökének előadását hallhatják. 15–18.30 Géczi Gábor tanár, fizikus arról beszél a jelenlevőknek, hogy lesz-e új vidék Újvidéken. 19 órakor Molnárné Anikó óvodapedagógus népi játszóházvezető tart kézműves foglalkozást. A szakmai és módszertani továbbképzés, amely elsősorban óvónők, osztálytanítók és biológia szakos tanárok, illetve környezeti neveléssel is foglalkozó pedagógusok részére ajánlott, a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) együttműködésével valósul meg.

A végleges programok elérhetőek a http://www.vmpe.org.rs/weboldalon. A járványhelyzet miatt azonban a szervező a programváltoztatás jogát fenntartja.