2024. április 16., kedd

Jurtafelújító napok Zentán!

2004-ben közel egyéves munkával, majdnem száz résztvevővel készült el a délvidéki nemezsátor, amely azóta számos bemutatón szerepelt, sokat utazott, és tavaly újra Zentára került.

A sátor minden eleme természetes anyagból készült, ezért időről időre karbantartást igényel. Idén a Zentai Alkotóházban július 25-én és 26-án, kétnapos felújítótáborban a szőtt szalagokat, a köteleket, a bőrszögeket és egyes faelemeket újítják fel.

Kiváló alkalom lesz ez a szalagszövés, a kötélsodrás, a bőr- és famunkák iránt érdeklődőknek új ismeretek szerzésére, ezért várják azok jelentkezését, akik szeretnének részt venni ebben a fontos közösségi munkában, hogy a jövőben is be tudják mutatni a magyarság ősi lakhelyét, a délvidéki nemezsátrat!

Az oktatók a Rozetta Kézműves Társaság tagjai lesznek: Kalmár Piroska, Puskás Ferenc, Rúzsa Mária, Szabó Magda, Vasas György.

Rúzsa Mária kérdésünkre elmondta, hogy szeretnék, ha a munkába fiatalok is bekapcsolódnának, és közelről megismernék a jurtával kapcsolatos teendőket, a jurta felállítását, valamint a hozzá tartozó kézműves tárgyak elkészítését:

– A jurtának komoly kötélzete van, amit fel kell újítanunk, és a köteleket hagyományos kötélverő szerkezettel fogjuk elkészíteni. A köteleken kívül a szalagokat is át kell néznünk, hiszen azok is a kötözőelemekhez tartoznak, és azokat kártyaszövéssel és lapszövéssel készítjük el, így felelevenítjük ezeket a régi szövéstechnikákat. Vasas György vezeti a kötélverést, Kalmár Piroska és Szabó Magda pedig a szövést irányítja. A varrni való részeket is átnézzük, megjavítjuk, viszont a sátor nemezrészeit ennyi idő alatt nem fogjuk tudni kitisztítani, átszappanozni. Erre egy másik alkalommal kerítünk sort – mondta Rúzsa Mária.

Akik szeretnének részt venni a felújításban, azok július 15-éig jelentkezhetnek Nádi Karolinánál a nadi.karolina@hagyomanyokhaza.hu, címen, illetve a 063/563-115-ös telefonszámon. A résztvevőknek ebédet biztosítanak, a távolról érkezőknek ingyenes szállást.

A jurtafelújítás a Rozetta Kézműves Társaság, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ együttműködésével valósul meg.