2024. április 19., péntek

Megmentették a királylányt!

Ezúttal is nagy volt az érdeklődés a VM4K gyermektábora iránt
A gyerekek élvezték a játékokat és az alkotást (Fotó: Lackó Varjú Sára)

A gyerekek élvezték a játékokat és az alkotást (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Szombaton véget ért a szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ egyhetes mesetábora, melyen mintegy 50 gyermek vett részt. A 6–10 éveseknek szóló Mandzsi kalandjai nevű programban a gyerekeket sok játék és kézműves foglalkozás várta.

– A tábor témájául a népmeséket választottuk. Az elképzelés az volt, hogy a táborban részt vevő 6–10 éves gyerekek tündérek, királylányok és vitézek bőrébe bújjanak, és kiszabadítsák az elrabolt királykisasszonyt a sárkány fogságából. A célunk az volt, hogy közelebb hozzuk hozzájuk a népmesék világát, miközben tartalmas kikapcsolódást nyújtunk számukra – osztotta meg velünk a részleteket Piros Bálint gyermekanimátor, a tábor egyik szervezője.

A VM4K rendszeresen szervez gyermektáborokat. Gruik Zsófia pedagógus, Mladen Jerotijević szobrász és képzőművészet-tanár, valamint Gruik Zsuzsa és Piros Bálint gyermekanimátorok az idén első alkalommal vállalkoztak arra, hogy hat napon át délelőtti programot biztosítsanak a gyerekek számára.

– A VM4K csapatára teljes egészében támaszkodhattunk, ők tették lehetővé ennek a tábornak a megvalósítását, amelyben a gyerekek számos népmesei elemmel találkozhattak. Vetítettünk nekik mesét, és elkészítettük a saját meséskönyvüket is, amelynek ők maguk a hősei, és amely a hat nap történéseit dolgozza fel. Készítettünk nemezlabdát, öntöttünk és festettünk gipszet, rajzoltunk, festettünk, így a gyerekek a kreativitásukat is használhatták. Sok csoportos szórakoztató játékot játszottunk velük, ezek fejlesztették az együttműködési képességüket, és mivel ezeknek a játékoknak a többsége mozgásos játék, a gyerekek az energiájukat is levezették. Sok pozitív visszajelzést kaptunk, a gyerekek élvezték a játékokat és az alkotást, illetve magát a történetet is: hogy részesei lehettek egy varázslattal teli mesének, amelynek a végén megmentik a királylányt – mondta Piros Bálint.