2024. március 19., kedd

Nehéz csoportok

A kézilabda Bajnokok Ligája szerdai, bécsi sorsolásán kiderült, hogy a férfiaknál a Veszprém, a nőknél pedig a Ferencváros is nehezebb csoportba került a sorozat következő kiírásában. A Veszprém mellé sorolták be a Kielt és a Barcelonát is, a Ferencváros az előző négyes döntő négy csapatából hármat, a Metzet, a Rosztovot és a Kristiansandot is megkapta. A Szeged és a Győr valamivel könnyebb helyzetbe került: a Tisza-partiaknak a címvédő Vardarral, a Flensburggal és a PSG-vel kell majd megküzdeniük az első két hely valamelyikéért, míg a hevesi hölgyekre papíron két nehéz ellenfél, a Valcea és a Budućnost vár.

Az EHF közlése szerint amennyiben a járvány nem szól közbe, a férfiaknál szeptember 16–17-én rendezik a csoportkör 1. fordulóját. A következő idénytől szerdán és csütörtökön játsszák a mérkőzéseket 19 és 21 órától. Megváltozott a résztvevők száma és a lebonyolítás is: az elmúlt évekkel ellentétben 28 helyett 16 csapat lesz érdekelt a BL-ben, őket két nyolcas csoportba sorsolták, azonos nemzetbeliek nem kerülhettek össze. Tizennégy fordulót követően a nyolcasok első és második helyezettjei automatikusan a negyeddöntőbe jutnak, a 3–6. helyezettek oda-vissza vágós alapon döntik el, ki jut még a legjobb nyolc közé, míg a tabella utolsó két-két együttese búcsúzik. A csoportkör március 4-én fejeződik be, a rájátszás mérkőzéseit március végén és április elején rendezik meg, míg a negyeddöntőket május közepén. A négyes döntő június 12–13-án lesz Kölnben. A nőknél a létszám változatlan, továbbra is 16 csapat szerepel a BL-ben, de a lebonyolításon módosítottak, és a következő évadtól a férfiakéval megegyező lesz. A csoportkör szeptember közepén kezdődik – továbbra is hétvégi játéknapokkal –, a rájátszás meccseire márciusban és áprilisban kerül sor, a budapesti négyes döntőt pedig május 29–30-án tartják.

A BL csoportbeosztása, férfiak, A csoport: Vardar (északmacedón), PSG (francia), Kielce (lengyel), Porto (portugál), Szeged, Meskov (fehérorosz), Elverum (norvég), Flensburg (német). B csoport: Barcelona (spanyol), Veszprém, Kiel (német), Aalborg (dán), Nantes (francia), Motor (ukrán), Celje (szlovén), Zagreb (horvát).

Nők, A csoport: Metz (francia), Rosztov (orosz), Kristiansand (norvég), Esbjerg (dán), FTC, Bukarest (román), Bietigheim (német), Ljubljana (szlovén). B csoport: Vâlcea (román), Győr, Budućnost (montenegrói), Borussia (D) (német), CSZKA Moszkva (orosz), Brest (francia), Odense (dán), Podravka (horvát).