2024. április 24., szerda

Nem biztos, hogy lesz Exit

Ismét bizonytalanná vált az újvidéki Exit fesztivál megtartása, amelyre a halasztás után augusztus 13-a és 16-a között kerülne sor. Ezt a dátumot akkor jelölték ki, amikor a koronavírus terjedése lankadni látszódott, dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár azonban azt nyilatkozta az RTV-nek, hogy a jelenlegi állapotok újból kérdésessé tették az Exit megvalósítását, sőt erre egyre kevesebb esély mutatkozik:

Még nincs végleges döntés (Fotó: Ótos András)

Még nincs végleges döntés (Fotó: Ótos András)

– Ahogyan az elmúlt időszakban is, a megbetegedettek, az újonnan fertőzöttek és a kórházakban kezeltek számától függ majd az, hogy milyen intézkedéseket szükséges bevezetni. Az újabb járványügyi fejlemények és adatok tekintetében nem igazán mondható az, hogy megtartható lesz az Exit a tervezett időpontban – mondta dr. Zoran Gojković.

A fesztivál kapcsán Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is szólt a nyilvánossághoz. Elmondása szerint még nincs végleges döntés, és mivel több mint egy hónap van az Exitig, elhamarkodott lenne azonnal lemondani, hiszen akár javulhat is a helyzet, és akkor azért vonnák őket felelősségre, mert túl gyorsan hoztak erről határozatot. Miloš Vučević azt is mondta, hogy az elkövetkező időszak elegendő lesz arra, hogy alaposan felmérjék a helyzetet.

– A járványmutatók alakulásának megfelelően hozzuk majd meg a döntésünket. Ha, tegyük fel, ma megtiltjuk a fesztivál megtartását és két hét múlva már javul a helyzet, akkor sokan kérdőre vonnának bennünket, hogy miért tiltottuk le a rendezvényt. Ha viszont most véglegesen engedélyeznénk a megtartását, akkor az nagyon felelőtlen lépés lenne, hiszen nem tudjuk pontosan, hogy milyen lesz a helyzet a közeljövőben - mondta Vučević.

A fesztivál szervezői már június végén közzétették, hogy milyen intézkedések meghozását tervezik, amelyek közül az egyik az, hogy ingyenesen tesztelik majd a látogatókat. A kérdés már csak az, hogy a szervezők hogyan fogják beszerezni ezeket a teszteket. A polgármester erről nem tájékoztatott, véleménye szerint ez a szervezők feladata.