2024. május 10., péntek
ATLÉTIKA

Mo Farah világrekordra tör

A négyszeres olimpiai bajnok Mo Farah szeretné megdönteni az egyórás futás világrekordját. A brit sztár szerdán közleményben jelezte, hogy szeptember 4-én, a hagyományos brüsszeli atlétikai Gyémánt Liga-versenyen, a Van Damme Memorialon vág majd neki a csúcsdöntésnek, amiben edzőpartnere, Bashir Abdi lesz a segítségére. A jelenlegi rekordot az etiópok legendás futója, Haile Gebreselassie tartja 21,285 kilométerrel, amit 2007-ben Ostravában ért el. Farah-nak, az 5000 és a 10 000 méter londoni és riói bajnokának ez lesz az első pályaversenye azután, hogy 2017-ben utcai futásra váltott. A viadalon női egyórás csúcskísérlet is lesz: Dire Tune 2008-ban felállított 18,517 km-es eredményét Ababel Yeshaneh és Birhane Dibaba próbálja majd megdönteni.

Az orosz sportminiszter tragédiától tart

Oleg Maticin orosz sportminiszter egy moszkvai televíziós műsorban kijelentette, hazája atlétái tragédiaként élnék meg, ha a riói után a tokiói olimpián sem indulhatnának. Most ugyanis a tokiói indulás lehetőségét még semlegesként is elveszíthetik az orosz atléták, amennyiben szövetségük a szintén doppingügyben rá korábban kirótt 5 millió dolláros büntetést nem fizeti be a világszövetségnek a július elsejei határidő lejártáig.

Ide tartozó hír, hogy a nemzeti sportági szövetség, a VFLA sportolói bizottsága nyílt levélben fordult támogatásért a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) és a sportági világszövetséghez (WA), hogy a tisztán készülő és versenyző orosz atléták legalább semleges színekben ott lehessenek a nagy versenyeken, így a jövő évi ötkarikáson. A bizottság levelében – amelyet a testület elnöke, a rúdugrásban kétszeres olimpiai bajnok, visszavonult Jelena Iszinbajeva osztott meg Instagram-oldalán – az aláírók kiemelték, hogy a szövetség új vezetősége aktívan dolgozik az orosz atlétika reformján, s a büntetést a szövetségnek kell viselnie, nem pedig a sportolóknak.

A semleges színekben való indulásra a leginkább esélyes orosz atléták egyike, a női magasugrásban háromszoros világbajnok Marija Laszickene ugyanakkor nem támogatta a nyílt levelet. A TASZSZ beszámolója szerint Laszickene úgy foglalt állást, hogy az ilyen írások néhány nappal a pénzbüntetés befizetési határidejének lejárta előtt csak zavart okoznak, és szorgalmazta a bírság megfizetését.

Törölték a New York-i és a berlini maratont is

A járvány miatt törölték a november 1-jére tervezett New York-i maratont, és nem kerül sor idén a szeptemberre kiírt berlini maratonra sem. A New York-i szervezők a döntést a futók, szurkolók, önkéntesek és stábtagok egészségének védelme érdekében hozták. A New York mind az öt városrészét érintő viadalt tavaly 53 640 futó fejezte be. Azt már áprilisban bejelentették, hogy szeptember 27-én nem kerülhet sor a 47. berlini maratonra, miután október 24-éig tilos ötezer főnél több embert megmozgató rendezvényt tartani a német fővárosban. A döntés hátterében az áll, hogy az év későbbi szakaszában sem tudják megrendezni a viadalt.

A hat nagy maraton közül így a világjárvány miatt három biztosan elmarad ebben az évben: május végén jelentették be, hogy 1897 óta először nem kerül sor a bostoni maratonra sem. A tokiói maratont pedig márciusban alig több mint kétszáz profi részvételével rendezték meg. A londoni versenyt április 26-áról október 4-ére halasztották, a chicagói maraton szervezői pedig eddig nem jelentettek be semmilyen változást az októberre kiírt verseny kapcsán.

Újabb módosítások

Ismét módosult a WA legrangosabb egynapos versenysorozatának, a Gyémánt Ligának a menetrendje is: törölték a párizsi és a eugene-i viadalt, illetve elhalasztották a gatesheadi versenyt. Jelen állás szerint az első állomás augusztus 14-én Monaco lesz. A liga idén április 17-én Katarban rajtolt volna, ám a pandémia miatt erre nem volt lehetőség, több versenyt töröltek, illetve Oslóban és Zürichben Lehetetlen játékok címen rendeztek egyedi megmérettetéseket. Az idén 15 versenyesre tervezett sorozat október 17-én egy később kijelölendő kínai városban zárul, s a hagyományoktól eltérően idén nem lesz döntője.

A Gyémánt Liga legújabb menetrendje: Monaco (augusztus 14.), Stockholm (augusztus 23.), Lausanne (szeptember 2.), Brüsszel (szeptember 4.), Gateshead (szeptember 12.), Róma vagy Nápoly (szeptember 17.), Sanghaj (szeptember 19.), Doha (október 9.), Kína – pontos helyszín később (október 17.).