2024. május 1., szerda

Szerbia nélkül nincs megoldás

Naponta egymillió euró veszteség Pristina miatt – Az államfő beruházásokat ígért Sandžakban

Infrastrukturális projektumokat jelentett be, regionális és világpolitikai kérdéseket is érintett Aleksandar Vučić államfő mai  sandžaki látogatása során, melynek alkalmával felkereste Novi Pazart, valamint megtekintette a Sjenica közelében, Karajukića Bunari és Rasno között épülő út munkálatait is. Azt üzente a helyieknek, maradjanak szülőföldjükön, segítsenek az ország újjáépítésében, és ígéretet tett arra, hogy egyre könnyebben, jobb feltételek között zajlik majd az élet Szerbiának ebben a részében is. Bejelentette, hogy hamarosan 12 millió eurót fordít az állam a Sjenica és Novi Pazar közötti autóút megépítésére, de felújításra vár a Raška és Novi Pazar közötti útszakasz is. Bejelentette továbbá, hogy a következő hónapokban aláírják a szerződést a Požega–Brnjica–Boljare autóút kiépítéséről is. Úgy fogalmazott, ez mindent megváltoztat majd, mert befektetőket vonz az országba, közelebb kerül Belgrád és Szarajevó is ehhez a részhez, és megváltozhat a régió arculata.

Aleksandar Vučić: Jobb feltételek közepette élhet majd a lakosság Sandžakban is (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić: Jobb feltételek közepette élhet majd a lakosság Sandžakban is (Fotó: Beta)

Beszédében az államfő részletesen kitért a koszovói kérdés rendezésére is. A nap folyamán egyébként új kormányt választottak Albin Kurti kabinetjének bukását követően. Pristinában a parlament Avdullah Hotit választotta meg kormányfőnek. A kormányfő a parlamentben arról beszélt, hogy mindent megtesz a Belgráddal folytatott párbeszéd újjáélesztése érdekében. Az új koszovói kormánynak két szerb tárcavezetője lesz, egyikük kormányfőhelyettesi pozíciót is betölt.

AMERIKA ÉRDEKLŐDIK

Koszovó kérdése kapcsán Vučić ma azt nyilatkozta: Szerbiát is meg kell kérdezni, amikor valaki a tartomány sorsáról akar dönteni. Minden hazaszerető személy azt szeretné ebben az országban, ha mi rendelkeznénk a bennünket érintő kérdések felett – tette hozzá. „Amikor kívülállók mondják, mit kell megtennünk, nem tehetünk mást, mint hogy nyelünk egyet és elkönyveljük: szép, hogy mások már mindent eldöntöttek, de azért valamiről talán Szerbiát is meg kellene kérdezni” – értékelte az államelnök. Újságíróknak nyilatkozva arra a kérdésre válaszolva, hogy szerinte az egyesült államokbeli belső gondok miatt csökken-e Washington érdeklődése a koszovói probléma iránt, Vučić elmondta, ennek nem látja semmi jelét, sőt, azt tapasztalja, hogy a kérdés rendezése iránt egyre nagyobb az érdeklődés az Európai Unió és az Egyesült Államok részéről is. Mint mondta, naponta vált üzenetet Richard Grenell amerikai különmegbízottal Koszovó kapcsán, így nem lehet olyan benyomása, hogy csökkenne az amerikai figyelem.

VÁRJUK KI A VÉGÉT!

A szerb elnök elítélte Pristina legújabb döntéseit a szerb áru importjával kapcsolatban. Mint ismeretes, a leköszönő koszovói kormány néhány napja olyan döntést hozott, mely teljes egészében tiltja a szerb áru bejutását, ha az export nem Koszovó Köztársaságként megnevezett úti célt tüntet fel a papírokon vagy nem hagyja azt külön jóvá a koszovói kormány. Úgy ítélték meg, minden más eset ellentétes az ottani alkotmányos renddel. Vučić úgy véli, ki kell várni, hogy az új kabinet milyen döntéseket hoz, érvényben maradnak-e a jelenlegi korlátozások. Mint mondta, egyáltalán nem világos számára, hogyan képzeli valaki el az életet a XXI. században az emberek, az áru, a tőke, a szolgáltatások szabad áramlásának szavatolása nélkül. A koszovói intézkedések miatt Szerbia naponta egymillió eurót veszít az árukivitel ellehetetlenítése következtében.