2024. április 20., szombat

Elhunyt Szarapka Tibor

A jeles szobrászművész 57 évet élt

Csütörtökön, 57 éves korában elhunyt Szarapka Tibor szabadkai szobrász- és festőművész, a Szabadkai Gyermekszínház díszletkészítője és tervezője. Az intézmény közleményében az olvasható, hogy Vajdaság egyik legjelentősebb magyar szobrásza volt, akinek alkotásai évtizedekre meghatározták a hazai köztereket.

Szarapka Tibor 1963. június 7-én született és már gyermekkora óta fokozott érdeklődést mutatott a képzőművészet iránt. A kilencvenes évek kezdetén csoportos kiállításokon vett részt, az újvidéki Művészeti Akadémia szobrász szakán pedig 1992-ben diplomázott. Ezután is a vajdasági művészeti élet aktív szereplője maradt, számos csoportos tárlaton állították ki a műveit, nemcsak belföldön, hanem Magyarországon is, de önálló kiállításai is voltak. Több művésztelep munkájában is részt vett. Művészetében a festészet és a szobrászat kiegészítették egymást.

A nevéhez több szobor is fűződik, Iványi István mellszobra, a Palicson található Kövön nyugvó két madár, a 2013-ban emelt szoborcsoport Csúrogon, az 1944-es vérengzés helyszínén, a 2014-ben Szabadkán felállított gimnazista Kosztolányi Dezsőt ábrázoló egész alakos szobor. Szarapka Tibor számos elismerésben és díjban részesült, 2000-ben Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat kapott. A Szabadkai Gyermekszínházban 2002-től dolgozott.