2024. május 2., csütörtök
PÉTERRÉVE

Multifunkcionális épületté alakul át a Kiszárda

Nem lesz az enyészeté a péterrévei Kiszárda szecessziós épülete, az óbecsei önkormányzat ugyanis hamarosan közbeszerzési pályázatot ír ki a felújítására. Az épület rendeltetésének a megváltoztatásáról tegnap szavaztak a képviselők, ezek szerint a felújítás után multifunkcionális központtá válhat az eddig óvodaként és iskolaként nyilván tartott patinás épület, amelyben egy iskola- és helytörténeti múzeum, egy a civil szervezeteknek otthont adó részleg, valamint korrepetálásra alkalmas helyiség is lesz.

A romjaiban is impozáns Kiszárda Péterréve emblematikus épülete (Fehér Rózsa felvétele)

A romjaiban is impozáns Kiszárda Péterréve emblematikus épülete (Fehér Rózsa felvétele)

A Kiszárda az 1908/1909-es tanévben épült fel, és még romos állapotában is sejteti, hogy valaha a falu legszebb épülete volt. Apácák irányításával iskolai oktatás folyt itt, kezdetben kizárólag lányok számára, de óvodaként is működött. 1978-ban az iskolai tagozatok megszűntek, és évek óta óvoda sem működik itt – ez vezetett végül ahhoz, hogy a teljesen üres épület siralmas állapotba kerüljön.

– 2016-ban kezdtünk el komolyan foglalkozni a Kiszárda megmentésével, és a most elfogadott községi telekrendezési tervmódosításnak köszönhetően már nincs jogi akadálya a műemlékvédelem alatt álló Kiszárda restaurálásának. Péterréveiként pontosan tudom, hogy mit jelent ez az itt élő embereknek. Az önkormányzat eddig 3 millió dinárt költött erre a projektre, a teljes felújítás költségét pedig 50 millió dinárra becsülik – tudtuk meg Kinka Erzsébettől, a községi képviselő-testület elnökhelyettesétől.