2024. április 26., péntek

Művészeti kutatások támogatása

A tartományi kormány 6 millió dinárral serkenti a tevékenységet

A tartományi kormány hatmillió dinárral támogatja a dráma, a zene, a képzőművészet, az architektúra terén végzett művészeti kutatásokat. Dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár tegnap 13 szerződést adott át a sikeresen pályázó felsőoktatási művészeti-kutatási intézmények képviselőinek.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A pályázaton részt vehetett minden bejegyzett felsőoktatási intézmény, amely Vajdaság területén található, és a művészethez kapcsolódó képzései vannak. A felhívás célja, hogy támogassa a művészet területein hasznosuló kutatásokat. Idén a pénzeszközöket az újvidéki Művészeti Akadémia és az Educons Egyetem Klasszikus Festészeti Akadémia kutatói kapták.

– Nagy öröm egy olyan kormányhoz tartozni, amely megbízatásának kezdete óta elismeri a művészet fontosságát, illetve támogatja is ezt a területet. Először is hangszereket vásároltunk, több mint 32 millió dinár értékben – mondta Milošević. Kiemelte, a program létezésének négy évében 51 projektet finanszíroztak több mint 23 millió dinárral.

– Négy éve kitartunk azon elvünk mellett, mely szerint a kreativitás és a kutatás nemcsak a tudósok kiváltsága. A művészet terén végzett kutatások ugyanolyan jelentősek, és mi ezt felismertük – fogalmazott a titkár.

Kiemelte: a Tudományos-technológiai parkba és az Orvostudományi Kar új szárnyába történő beruházások, valamint a hallgatói kulturális központ épülete dokumentációjának elkészítése a legjobb bizonyíték arra, hogy a tartományi kormány a felsőoktatás racionális kérdéseivel néz szembe. Törekszenek a hallgatóknak jobb körülményeket teremteni az oktatás, a művészet és a szórakozás területén egyaránt.

– Időnként úgy tűnhet, hogy ez a terület el van hanyagolva. Ez mindig fájdalmasan érinti az alkotókat, nemcsak a művészet terén, hanem a tudomány területén is, főleg ha ez a kettő összeér, mint ebben az esetben. Persze ez alkalommal megvan a kellő odafigyelés és tisztelet. Jó érzés, hogy odafigyelnek ránk, művészekre, tudósokra és azokra, akik ezt a kettőt ötvözik – mondta dr. Antal Szilárd újvidéki rendező, egyetemi tanár és fotóművész, aki hozzátette: nem kell hatalmas összegre gondolni, mégis nagy segítséget jelent számukra.