2024. május 9., csütörtök

Nagyon várják, hogy zenéljenek

Szabadtéri koncertet tervez júniusra a Szabadkai Filharmónia

A nagy múltú Szabadkai Filharmóniát az elmúlt években a megszűnés fenyegette, hiszen 2016 óta nem léptek fel, erre sem lehetőséget sem támogatást nem kaptak. A múlt év végén viszont egy fergeteges visszatérő koncertet adtak a Városházán, ahol amerikai szponzorokkal támogatási szerződés aláírására is sor került, és tervbe lettek véve szabadkai, belföldi és külföldi hangversenyek is. Idén azonban váratlanul járvány sújtott le a világra, amely a Szabadkai Filharmónia terveit is áthúzta. Arról, hogy mit kellett elhalasztani és vélhetően mit sikerül megvalósítani, Zsiga Pált, a Szabadkai Filharmónia igazgatóját és koncertmesterét kérdeztük:

Zsiga Pál (Fotó: Lukács Melinda)

Zsiga Pál (Fotó: Lukács Melinda)

– Ahogyan azt meg is beszéltük a szponzorokkal, idén több hangversenyt kellett volna adnunk, nemcsak Szabadkán, hanem külföldön is. Sajnos a járvány miatt ez még mindig nem valósítható meg, de most abban reménykedünk, hogy az év második felére javul a helyzet, egyre jobb lesz, és sikerül majd koncerteznünk. Arra is számítunk, hogy talán kicsit sűrűbb lesz a fellépési programunk, ami egyáltalán nem baj, mert a Szabadkai Filharmónia tagjai már tűkön ülnek és nagyon várják, hogy zenéljenek. Továbbra is azon vagyunk és az a tervünk, hogy minél többet koncertezzünk, izgalmas programmal hozakodjunk elő, persze nemcsak Szabadkán. Úgy gondoljuk, hogy azokat az értékeket, amiket képviselünk, máshol is hallaniuk és látniuk kell az embereknek – mondta a lapunknak Zsiga Pál, akitől azt is megtudhattuk, hogy már most márciusban lett volna koncertjük.

– Kénytelenek voltunk elhalasztani, viszont június második felére tervezünk egy nagyon szép kamaraestet, amelyet a szabadkai Ferences templom előtt adnánk elő. Ennél szebb és jobb helyszínt nem is találhatnánk a városban, főleg a nyáriasabb, melegebb időben. Minden bizonnyal akkor még nem lesz majd szabad zárt térben gyülekezni, de reméljük, hogy az illetékesek már megengedik, hogy a templom előtt, szabadtéren játsszunk. Valószínűleg székeket is kihelyezünk, természetesen megfelelő távolságra. Minden bizonnyal lesznek olyanok is, akik állva hallgatják majd a muzsikát, mint ahogyan máskor is, amikor kinti hangversenyre kerül sor. Hamarosan a próbákat is megkezdjük, persze szigorúan betartva minden biztonsági előírást. A koncerten a Garden Quartet és a Szabadkai Filharmónia tagjai vennének részt, név szerint Slobodan Stefanović, Kiss Tamás, Molnár Viktor, Németh György, Szűcs Dávid, Szűcs Gergely, Szűcs Mihály és jómagam, de ha megtörténik, hogy mások is csatlakoznak hozzánk, annak nagyon örülünk. Egy csodálatos barokk és klasszikus programmal lepnénk meg a közönséget, Albinoni, Haydn és Bach is lesz majd műsoron. Furcsa helyzet alakult ki, hogy vélhetően egészen júniusban kezdjük meg az évadot – ismertette Zsiga Pál.

– A rendkívüli állapotok idején is tartottuk egymással a kapcsolatot, persze a világhálón keresztül. Úgy érezzük, hogy ezzel a helyzettel mi is sokat veszítettünk, de törekedni fogunk, hogy mindent behozzunk. Ha nem is sikerül ebben az évben, akkor mindezt jövőre folytatva. Az amerikai partnerekkel is kapcsolatban állunk, náluk is rossz a helyzet. Ami a külföldi fellépéseket illeti, a tervek közt szerepelt egy kínai koncertkörút is, de erre egy ideig biztosan nem kerülhet sor, mint ahogyan egyelőre más külföldi fellépésre sem. Ha viszont ismét megengedik a körülmények, azon leszünk, hogy ezeket is megvalósítsuk. Nagyon szeretnénk Magyarország, Ausztria és Németország felé is nyitni. Nekem személyesen két nagy szólókoncertem lett lemondva, az egyik Spanyolországban, a másik Zágrábban. Nagyon remélem, hogy mielőbb elmúlik a vész és akkor ezeket is pótolni lehet. Hangsúlyoznám, hogy bárhol is játsszunk, úgy a Szabadkai Filharmónia többi tagja, mint ahogyan jómagam is, a városunkat és a zenekarunkat is képviseljük. Ez nagyon fontos a számunkra, azt szeretnénk, ha ez másokban is tudatosulna. Mi nem csak a zenekarért vagyunk, hanem a városunkért is. A tavalyi év örömtelien fejeződött be a számunkra, úgy érzem, elértük a lehetetlent, három évig kilátástalan volt a Szabadkai Filharmónia helyzete, de nem adtuk fel, és most sem adjuk fel. Nagyon remélem, hogy jó úton haladunk tovább. Bizakodó vagyok, még ilyen nehéz helyzetben is. Csak hinni kell és rendületlenül tenni azt, amiben hiszünk. Mi zenészek vagyunk, a mi dolgunk, hogy zenéljünk, és a közönségnek színvonalas, élvezetes, élményekben gazdag koncertekkel zenei értékeket adjunk át – mondta Zsiga Pál.