2024. május 1., szerda
SPORTHÍREK

Július is törölve

TENISZ

Bő két hónapja tart a teniszben a kényszerszünet, a legújabb döntések értelmében pedig még legalább kettő és felet tart. Még nyolc ATP és öt WTA-tornát, egészen pontosan a teniszidény csaknem teljes júliusát törölték. Ezekután az első dátum, amikor hivatalos teniszt láthatnánk, az augusztus 2., amikor a naptár szerint Washingtonban ATP és WTA, San Joseben szintén női torna van műsoron. A járvány miatt tehát a hétvégén a hamburgi, a bastadi, a newporti, a Los Cabos-i, a gstaadi, az umagi, az atlantai és a kitzbüheli férfi, valamint a bastadi, a bukaresti, a lausanne-i, a jurmalai és New Haven-i női tornákat törölték. Kivétel a július 20-ára kiírt palermoi és a 28-ai kezdéssel tervezett karlsruhei 125-ös női tornák, amelyekre a hétvégi döntés nem vonatkozik, bár kicsi az esély, hogy ezek mégis megrendezésre kerülnek.

ATLÉTIKA

Kerti verseny rúdugrásban

Az olimpiai bajnok Katerina Sztefanidi nyerte azt a kerti rúdugróversenyt, amelyet a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) hívott életre. A WA tájékoztatása szerint szombaton a görög Sztefanidi Athénban, a kétszeres amerikai fedett pályás bajnok Katie Nageotte a georgiai Mariettában, és a Nemzetközösségi Játékokon 2018-ban győztes kanadai Alysha Newman az ontariói Boltonban vett részt a küzdelemben. A léc mindvégig négy méteren volt, és a versenyzőknek fél órán belül kellett minél többször megugrani a magasságot. A 30 éves Sztefanidinek ez 34-szer sikerült (ráadásul 39 fokos hőségben!), Nageotte 30-ig, míg Newman 19-ig jutott a saját pályáján.

A „sorozat” egyébként május 3-án a férfiak között debütált, ötméteres magassággal. Akkor a svéd Armand Duplantis és a francia Reynaud Lavillenie holtversenyben nyert 36-36 sikeres kísérlettel, az amerikai Sam Kendricks pedig harmadikként zárt 26-tal.

DOPPING

Újabb kétes orosz minták

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) május elején további négy olyan orosz doppingmintára bukkant, amelyet manipuláltak a moszkvai laboratóriumban. A WADA sajtószolgálatának közlése szerint ezzel 61-re nőtt a száma a meghamisítani próbált teszteknek, amelyeket 2012 és 2015 között vizsgáltak az orosz antidopping-laborban. A WADA a labor adatbázisának ellenőrzését követően április végén közzétett jelentése szerint a kontroll alá vett 298 orosz sportolóból 145-nek a doppingmintáját manipulálták.

A WADA vezető testülete decemberben határozott úgy, hogy megfosztja az orosz doppingellenes ügynökséget, a RUSADA-t a megfelelési státusztól, és hozott olyan – az oroszok által megfellebbezett, így még nem végleges érvényű – döntést, amelynek értelmében az ország sportolói a nemzeti válogatott tagjaként négy évig nem vehetnek részt jelentős nemzetközi versenyeken, így a tokiói olimpián sem. A szankció akkor lép hatályba, ha azt jóváhagyja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), amely az ügyet várhatóan július második felében tárgyalja.

KAJAK-KENU

2022-ben „multisport”

A gyorsasági kajak-kenu is bekerült a 2022-es, müncheni multisport Európa-bajnokság programjába, amelyben így most már hat sportág szerepel – adta hírül az insidethegames.biz portál. A műsorban eredetileg az atlétika, a kerékpár, a torna, az evezés és a triatlon kapott helyet, de miután a városvezetés megszavazta a bővítést, már hetek óta napirenden van, hogy a kajak-kenu, a strandröplabda, a sportmászás és az asztalitenisz is bekerülhet.

Először 2018-ban került sor multisport Eb-re, Glasgow és Berlin volt a házigazda, az akkori sportágak közül a golf és az úszás 2022-ben nem lesz a műsorban, abban az évben Róma rendezi majd az úszó-Eb-t.

Az Európai Kajakos Szövetség (ECA) egyébként szeretné még az idén lebonyolítani a járvány miatt elmaradt, elhalasztott kontinentális viadalokat, így a júliusra tervezett budapesti maratoni Európa-bajnokságot és a júniusra kiírt romániai gyorsasági Eb-t is. Ezekre viszont csak akkor kerülhet sor, illetve akkor lesznek érvényesek, ha minden tagország részt vehet rajtuk, azaz a járvány nem akadályozza őket az odajutásban.

Október első hetében szeretnénk pótolni a maratoni Eb-t, szeptember negyedik hetében pedig a gyorsasági szakágban a nem olimpiai számok világbajnokságát, amelyre ugyancsak júliusban került volna sor Szegeden. Utóbbin az olimpiai számokban világkupa-versenyt rendeznénk. Ezekről azonban még nincs hivatalos döntés” – mondta az MTI-nek Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.