2024. május 1., szerda

Bontják a színházat

A rendőrség nagy erőkkel vonult ki hajnalban az 1939-ben, a Giulio Berte olasz építész tervei alapján emelt épülethez, amelynek lebontása ellen több mint két éve tiltakoznak színészek és ellenzéki politikusok.

Edi Rama miniszterelnök tervei szerint a régi színház helyén új, modern színházkomplexumot építenének. A több új felhőkarcoló megépítését is magában foglaló projekt bírálói amiatt emelték fel a szavukat, hogy a hatóságok megfosztották a színház épületét a történelmi műemlék státuszától, és az új építkezésre nem írtak ki pályázatot. A demonstrálók szerint a kormány nem rendelkezett a szükséges engedélyekkel a bontáshoz.
Ettől függetlenül a hatóságok vasárnap paprika spray bevetésével oszlatták fel a tiltakozó tömeget, és a munkagépek megkezdték a homlokzat bontását. Több tüntető összetűzésbe került a rendőrökkel, 37 embert őrizetbe vettek. Sajtójelentések szerint köztük volt Monika Kryemadhi is, az albán államfő, Ilir Meta felesége.
A színház megóvására létrehozott Facebook-csoport tagjai kifogásolták, hogy a kormányfő "diktatórikus módon" éppen a koronavírus-járvány miatti zárlat idején rendelte el a bontási munkálatok megkezdését.
Ezek ugyanazok az emberek, akik az összes projekt ellen tiltakoznak Tiranában. Meg akarják akadályozni a fejlesztéseket - írta Edi Rama a saját Facebook-oldalán.
Az ellenzéki Ilir Meta korábban az alkotmánybírósághoz fordult a nemzeti színház bontási tervei miatt, de a testület még nem hozott döntést.