2024. április 26., péntek

Operába az ablakokban könyökölve

Az újvidékiek a hétvégén az erkélyeikről élvezhették a koncerteket

A május elsejei ünnepek ideje alatt a Szerb Nemzeti Színház operájának tagjai a város különböző pontjain minikoncerteket adtak, az erkélyekről, ablakokból követhettük figyelemmel ezeket. Közismert, klasszikus operákat adtak elő, többek között hallhattuk a Habanerát, a Kis éji zenét, az O sole miót... Operaelőadást láthattak a podbarai Stevan Milovanov utca lakói (felvételünkön), az Újtelepen a Jovan Dučić és a Slobodan Jovanović sugárutak találkozásának közelében élő polgárok, a Limán 4-en a Balzac utcában, valamint a Papp Pál utca és a Felszabadulás sugárút kereszteződésének közelében lakó polgárok.

Aleksandar Stankov, a Szerb Nemzeti Színház operatársulatának igazgatója az „ablak alá érkező” előadások ötletének bejelentésekor emlékeztetett arra, hogy tévednek azok, akik szerint a kultúra másodlagos és jelentéktelennek számít az egészség és az élet tekintetében.

A zenekar nyolc tagja és két szólista egy olasz karmester vezényletével tartotta meg a félórás koncerteket, az előadások egyfajta köszönetet jelentettek mindazoknak, akik a kijárási tilalom ideje alatt fáradhatatlanul dolgoztak-dolgoznak, az egészségügyben foglalkoztatottaktól kezdve a média munkatársain keresztül a rendőrökig. A koncerteket felvételezték, a közösségi online felületeken elérhetővé tették azokat.