2024. április 26., péntek

Holnap a rendkívüli állapot beszüntetéséről

Jövő héttől folytatódhatnak a választásokat megelőző politikai tevékenységek

A rendkívüli állapot idején másodszor ül össze a köztársasági képviselőház. A parlamenti képviselők holnap 10 órától a kormány által beterjesztett javaslatról, a rendkívüli állapot beszüntetéséről folytatnak vitát, derül ki a parlament szerkesztőségünkbe eljutatott sajtóközleményéből.

A rendkívüli állapot megszüntetése mellett az ülés napirendjén szerel az a törvényjavalat is, amely azoknak a rendelkezéseknak az érvényességére vonatkozik, amelyeket a kormány az államfő aláírásával hozott meg a rendkívüli állapot idején. Ezeknek a jogszabályoknak az érvényességét most a paralmentnek is jóvá kell hagynia.

Ez a második olyan ülés a parlamentben, amit a rendkívüli állapot idején hívott össze Maja Gojković, a parlament elnöke. A képviselők március 16-a óta (a rendkívüli állapot kihirdetése óta) először április 29-én ültek össze, amikor a rendkívüli állapot kihirdetését és az elmúlt másfél hónap alatt meghozott intézkedéseket erősítették meg. Most pedig ennek az állapotnak a végéről döntenek a képviselők.

A kormány a beterjesztés indoklásában arra mutat rá, hogy a rendelkezésre álló tények alapján a COVID-19 mára már nem tekinthető olyan betegségnek, ami a lakosság és az állam egészségére magas szintű kockázatot jelent, így az államfő, valamint a kormány közös döntése alapján a kockázat megszűnése miatt nincs szükség a rendkívül állapot fenntartására sem, így annak hatályon kívül helyezését javasolják a parlamentnek, írja a Blic napilap.

A másik napirendi pont indoklásából, a rendelkezések érvényességét megerősítő javaslatból viszont a napilap azt emeli ki, hogy május 11-én kell az illetékes bizottságoknak döntést hozniuk a választási tevékenyégekről, amelyek a köztársasági és a tartományi képviselőház képviselőinek, valamint az önkormányzati képviselő-testületek képviselőinek megválasztására vonatkoznak. Ezeknek a bizottságoknak feladata lesz, hogy a korábban megszabott határidők helyett (amelyeket a rendkívüli állapot miatt felfüggesztettek) újakat határozzanak meg és folytatódhassanak a választást megelőző időszakban a választási párttevékenységek.