2024. május 10., péntek

Gyakori mérés és egészséges életmód

A cukorbetegeknek a járványhelyzet alatt is fokozott odafigyelés javallott

Vajdaság a cukorbetegek magas száma miatt nemcsak a koronavírus-járvány ideje alatt, de egyéb járványok és megbetegedések tekintetében is veszélyeztetett területnek számít. A cukorbetegek számára legfontosabb a folyamatos ellenőrzés, valamint a szakemberek ajánlásainak betartása, ami erősítheti a szervezetüket, ellenállóbbá téve a fertőzésekkel szemben is.

A Szerbiai Egészségügyi Minisztérium, valamint több országos érdekeltségű, cukorbetegekkel, illetve a cukorbetegséggel foglalkozó civil szervezet közös közleményt adott ki, amelyben hasznos információkat, illetve ajánlásokat fogalmaznak meg a cukorbetegeknek, különös tekintettel a kialakult járványhelyzetre. Ennek apropóján felkerestük dr. Tucić Német Klárát, a Szabadkai Közkórház endokrinológusát, a terápiás és diagnosztikai nappali kórház vezetőjét.

Beszélgetőpartnerünk elmondta, hogy a cukorbetegséggel élők két okból kifolyólag veszélyeztetettebbek a betegségekkel szemben.

– A magas vércukorszint, a nem jól karban tartott, nem kezelt cukorbetegség rontja a szervezet védekezőképességét. Például az adott betegséghez társuló tüdőgyulladás mindenféleképp nehezebben fog gyógyulni, mivel romlik a tüdő vérkeringése. Ennek következtében a károsodott szövetnek nem lesz jó a tápanyag-ellátottsága, másrészt a védekezőrendszer sejtjei, vagyis a fehérvérsejtek nehezebben fognak eljutni oda, ahol szükség van rájuk. A cukorbetegséggel élőket az is érzékenyebbé teszi, hogy azok esetében, akik hosszabb ideje élnek ezzel a betegséggel, nagy a valószínűsége annak, hogy valamelyest károsodtak a szerveik. Egy károsodott szerv pedig nagyobb valószínűséggel szenved el újabb károsodásokat, illetve működésbeli problémákat, mint egy eleve egészséges szerv – fogalmazott a szakorvos, akitől azt is megtudtuk, hogy Vajdaságban igen magas a cukorbetegek száma, körülbelül a teljes lakosság 10 százalékát érinti. Ennek genetikai, életmódbeli és táplálkozási szokásokból eredő okai vannak.

– A cukorbetegek nagy része jól képzett a betegségét illetően. Ettől függetlenül a betegségük kezelésére vonatkozóan igyekszünk „kiképezni” a betegeket. A több egyesülettel közösen kiadott ajánlásaink nem elsősorban a koronavírus okozta járványra vonatkoznak. Ajánlásaink az állandó, gyakori vércukorkontroll, és szükség esetén az inzulindózisok korrekciója, az egészséges táplálkozás, a mozgás. Ezeket az ajánlásokat tulajdonképpen minden stressz idején, illetve a betegség mindennapjaiban is követni kell. A betegeinktől vércukornapló otthoni vezetését kérjük, és mindig elmondjuk nekik azt is, hogy mekkora az az érték, amin belül változtathatják az inzulin-dózist. Arról is tájékoztatjuk őket, hogy ha bármilyen stressz éri a szervezetüket, legyen az fizikai, vagy pszichikai, az egyszerű megfázástól, a húgyúti fertőzésen át az influenzáig, az rontja a vércukor-beállítást, és ilyenkor gyakoribb vércukorszint-mérésre, illetve inzulindózis-korrekcióra van szükség – fogalmazott dr. Tucić Német Klára.

Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a szakemberek a következő ajánlásokkal szolgálnak a betegeknek:

– Az inzulinterápiát semmiképpen sem szabad abbahagyni!

– A szükséges inzulinadagok általában magasabbak a megszokottnál, még akkor is, ha a betegek kevesebb élelmet fogyasztanak.

– Vércukormérés 4 óránként ajánlott.

– A kiszáradás elkerülése érdekében nagyobb mennyiségű cukormentes folyadék bevitele ajánlott.

A 2-es típusú diabéteszre vonatkozó ajánlások:

2-es típusú cukorbetegség esetén akkor van szükség fokozott odafigyelésre, ha szájszárazság jelentkezik, ha a páciensnek fokozott a szomjúságérzete, gyakori vizelési ingert tapasztal, fáradtság és gyengeség érzése gyötri, illetve testsúlyveszteség lép fel.

Fontos, hogy ezek a betegek elegendő tesztcsíkkal rendelkezzenek, különösen a fertőzés veszélye idején. Amennyiben a mért vércukorérték meghaladja a literenkénti 10 millimólt, növelni kell a beadandó inzulinmennyiséget, illetve extra inzulinadagra is szükség lehet. 15 mmol/l feletti értékek esetén még gyakoribb, de legalább 4 óránkénti vércukormérésre és korrekcióra van szükség.

A cukorbetegek részére a járvány idejére vonatkozó terápiás és életmódbeli ajánlásokat a Szerbiai Egészségügyi Minisztérium keretén belül tevékenykedő Köztársasági Diabétesz Megelőzési és Ellenőrzési Bizottság adott ki, együttműködve a Szerbiai Cukorbetegek Országos Egyesületével, valamint a Szerbiai Diabetológiai Szövetséggel. A részletes ajánlások megtalálhatók ez utóbbi szervezet internetes oldalán, valamint több cukorbetegeket tömörítő egyesület honlapján. A gyógyszertárakban az említett témával foglalkozó szórólapok is hozzáférhetők.