2024. április 26., péntek

Zeng az egész ház

Brezovszki Roland: Későbbre halasztódik a Palicsi Magyar Sokadalom

A járványhelyzet és az emiatt történő intézkedések a néptáncosokat is sújtja. A néptánc épp a tömegek megmozgatásáról, a közösségi élményről, az együtt levésről, a barátkozásról szól. Az elmúlt időszakban fellendülés volt tapasztalható ezen a területen, egyre több szülő íratta be a gyermekét néptánccsoportba, egyesületbe. A gyerekek ily módon örömmel tanulnak a népi kultúránkról, az identitástudatról, az egymás iránti tiszteletről, mert közben jó társaságban lehetnek, játszva gyakorolják a fegyelmet is, a foglalkozások pedig mozgással telnek. Nagyszámú fiatal is felismerte a népi hagyományaink, nemzeti értékeink megőrzésének a fontosságát, beleértve a táncolást, annak beleszövését a mindennapi életbe.

A szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művelődési Egyesület a közösségépítés jegyében fontosnak tartja a népi kincseink átadását és a tehetségek felkarolását, a jelenlegi állapotban viszont nem lehetnek együtt a tagok. Brezovszki Roland művészeti vezetőt egyebek közt erről kérdeztük.

Mi történik a Talentummal?

– Az intézkedésekkel összhangban huzamosabb ideje nincsenek táncpróbáink. Ideiglenesen leálltunk a működéssel. A gyerekeknek, a tagjainknak igyekszünk online feladatokat, gyakorlatokat adni, amelyeket otthon is elvégezhetnek, hogy kondícióban maradjanak. Tudjuk azt, hogy a távoktatás elég sok időt elvesz, ha a tanuló lelkiismeretes, de abban bízunk, hogy felelevenítik és még jobban magukévá teszik mindazt, amivel eddig foglalkoztunk. Nem sikerült befejeznünk az új táncokat, amiket erre az évadra terveztünk és fesztiválokon gondoltuk bemutatni. Most mindent félbehagytunk és várjuk a szebb időket.

Mi lesz a rendezvényekkel?

– Sajnos halasztani kényszerülünk a Palicsi Magyar Sokadalmat, amelyet hetedszer szerveznénk meg. Június 12-én és 13-án szerettük volna megtartani, de jelenleg úgy áll, hogy augusztus végén vagy szeptemberben kerülhet rá sor. A soron következő, 8. Gyermek és Ifjúsági Néptánctáborunkkal kapcsolatban még nem döntöttünk. Az június 28-ától július 3-áig tartana, ezúttal is a horgosi Túrú-tanyán. Sokan már jelezték a részvételi szándékukat, de ezzel kapcsolatban még semmit sem tudunk.

Jelentkeznek-e a Talentum-táncosok? Hiányzik-e nekik a táncolás?

– Igen, már az intézkedések első hetében, amikor kiderült, hogy határozatlan ideig nem lehetnek táncpróbák. Azóta is mindenféle online fórumon sorra érkeznek tőlük az üzenetek, hogy mennyire hiányolják a táncolást, egyáltalán a mozgást, és persze a társaságot is. Ez utóbbi is lényeges része az egésznek, fontosnak tartjuk a közösségépítést a csoportokban. Nagy fájdalom nekik, hogy nem jöhetnek táncpróbákra és nekünk is az. Mindenkinek nehéz most ezt a helyzetet elfogadni.

Te hogyan éled meg ezt az időszakot? Neked hiányzik-e a táncolás?

– Nagyon is. Aki ezt választja hivatásául, az elkötelezett, annak ez az élete, a szívügye, a küldetése, és tervei vannak. Mi is nagyon szerettük volna befejezni mindazt, amit elterveztünk. Hiányzik a táncolás, a közösség, az együttlét. Feleségemmel, Tamarával, igyekszünk tartani a lelket táncosainkban és önmagunkban is, de nehezünkre esik, hogy élőben nem találkozhatunk velük, nem táncolhatunk együtt, még csak nem is beszélgethetünk.

A gyerekek hogyan haladnak a tanulással? Mivel foglalkoztok otthon?

– Gergő távhallgatóként a Pécsi Tudományegyetem zeneművészeti karán tanul, az Erasmus program keretében. Balázs a negyediket fejezi be, végzős a szabadkai Zeneiskolában ütőhangszeres szakon, az érettségire készül, de nem tudja mi lesz belőle. Ők is online kapják a tanároktól a feladatokat, de ez nem ugyanaz, mint bent lenni az iskolában. Anna is a negyediket fejezi be, de általános iskolában, ő az alsóból lép majd át a felsőbe, és nekik is folyik a távoktatás. Amikor nincs tanulás, akkor itthoni programokat szervezünk, kerti munkát, az udvar rendezését vagy szelektáljuk mindazt, amire eddig nem volt időnk, a Talentum dokumentumaival foglalkozunk. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmunkatársaként is ilyesmit végzek, az adatbázis frissítést, aktualizálását. Ami eddig elmaradt, arra most jut idő.

Eltervezitek a napjaitokat?

– Felkelünk és azt mondjuk, hogy megyünk dolgozni. Délelőtt Tamara könyvtári munkával foglalatoskodik, ún. otthoni irodából. Hasonlóan teszek én is. Azután közösen ebédelünk, a délutánt pedig igyekszünk játékosabban eltölteni. Kimegyünk az udvarra és például tollaslabdázunk. Amikor a tanulás is megvolt, együtt vacsorázunk, este pedig jöhet egy kártyaparti, vetélkedő, társasjáték vagy közös filmnézés.

Előkerülnek régi felvételek, fotók is?

– Ez is része a napi programnak. Régi fotókat rendszerezünk és felvételeket is nézünk. Visszaemlékezünk arra, hogy mi minden történt velünk az elmúlt években és milyen jó élményekkel gazdagodtunk.

Az életetek része a zene is, gyakorolnak otthon a gyerekek?

– Valamikor hárman is zenélnek. Gergő hegedül, Balázs dobol vagy marimbán játszik, Anna pedig csellózik. Gyakorolják a feladatokat, úgyhogy ilyenkor csukogassuk be az ablakokat, mert zeng az egész ház és az udvar is. Azért persze ügyelünk arra, hogy ne zavarjuk egymást.

Gondoltok-e arra, mi lesz, ha elmúlik a veszély?

– Nagyon szeretnénk, ha mielőbb ott tudnánk mindent folytatni, ahol abbamaradt. Ha megtarthatnánk a tábort, megindulna tánctanulás, a közösségépítés, és együtt lehetne a csapat. Az jó újrakezdés lenne.