Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Virtuális séta a Kortárs Galériában

Blaskó Árpád: Az új weboldal segítségével bebarangolhatjuk majd a Raichle-palotát

Lukács Melinda

2020. április 15., 20:30

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

A szabadkai Kortárs Galéria tegnap új weboldalt tett aktívvá, amelyet a https://sgsu.org.rs/hu/ címre kattintva lehet elérni. Ahogyan azt Blaskó Árpádtól, a szabadkai Kortárs Galéria igazgatójától megtudhattuk, a weboldalon keresztül otthonról nyerhetünk betekintést az épületbe:

Vasárnaponként újabb történeteket teszünk közzé a palotáról és a Kortárs Galériáról is (Fotó: Gergely Árpád)

Vasárnaponként újabb történeteket teszünk közzé a palotáról és a Kortárs Galériáról is (Fotó: Gergely Árpád)

– Az érdeklődők virtuális sétát tehetnek a galéria fönti terében és megtekinthetik a Művésznők című kiállításunkat, amely a gyűjteményükben őrzött női alkotók munkáit mutatja be. Virtuális tárlatvezetést is létrehozunk, pontosabb a művek ismertetését, miközben több termet, a palota egykori szobáit is bebarangolhatjuk, a nagyszobától a gyerekszobáig. A weboldalunkon fel van tüntetve, hogy épp melyik helyiségben tartózkodunk, és virtuálisan abba léphetünk be, amelyikbe szeretnénk. Az új weboldalunkon történő tárlatvezetés kapcsolódik a Facebook-oldalunkhoz is, mivel ott külön-külön bővebben, érdekes információk kíséretében mutatjuk be az alkotásokat és az alkotóikat. Amennyiben tehát a kettőt együtt használjuk, élménydús virtuális galérialátogatásban lehet részünk otthonról. A továbbiakban ez egy naptárszerű weboldal lesz. Minden eseményünk kísérhető lesz a kalendáriumban. Ez egyrészt megkönnyíti a szervezést, másrészt elősegíti az átláthatóságot. A naptárrészben folyamatosan megjelennek majd az újdonságok, nemcsak a kiállítások, hanem a kísérőprogramokat illetően is. Ez fontos része a weboldalnak, de inkább a későbbiekre vonatkozik, annyira még nem használható, mert online dolgozunk. Előkészületben van az is, hogy virtuálisan a palota többi részébe is eljussanak az érdeklődők, és ez a fajta séta kiterjedjen az egész épületre. A galériának lélegzetelállítóak azok a helyiségei is, amelyet a látogatók egyébként nem látnak, a hátsó lépcsőháztól kezdve a padlástérig és a pincéig. Sok érdekességet és gyönyörű szecessziós jegyeket rejtenek – emelte ki a lapunknak Blaskó Árpád.

A Kortárs Galéria a járványügyi intézkedések miatt történt bezárása után is folyamatosan tartja a kapcsolatot a látogatókkal és különböző feladatokat is megosztanak a közösségi hálón:

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

– Ez a pedagógia programunk része. Az alkotásokhoz kapcsolódóan online műhelymunkát hoztunk létre. Olyan játékos, a kreativitást serkentő feladatokat adunk fel, amelyet a galériakedvelők, fiatalabbak és gyerekek otthon is megoldhatnak. Nagy örömünkre sokan reagáltak, amikor Mirjana Šipoš Kislány galambbal című alkotásához kapcsolódóan azt kértük, hogy mutassák meg nekünk, hogyan töltik otthon az időt a házi kedvenceikkel. Elárasztottak bennünket érdekes fotókkal, festményekkel, rajzokkal. Utána Edita Kadirić művét lehetett újragondolni, Olivera Kangrga lovat ábrázoló alkotásához kötődően pedig bárki a saját ízlése szerint festhette ki a ló vonalas változatát – mondta Blaskó Árpád, aki azt is hozzátette, hogy lesznek még érdekes feladatok.

A Kortárs Galéria a Raichle-palotában működik. Szabadka egyik meghatározó épületét Raichle Ferenc tervezte, a galéria pedig megemlékezett a híres magyar építész halálának 60. évfordulójáról:

– Vasárnaponként újabb történeteket teszünk közzé Raichle-ról, a palotáról és a Kortárs Galériáról is, hiszen úgymond mi lakhatjuk be ezt a gyönyörű épületet. Úgy a palota története, mint Raichle Ferenc élete is nagyon izgalmas és lenyűgöző. Élő találkozások alkalmával a látogatóink erről is gyakran kérdeznek bennünket – hallottuk Blaskó Árpádtól.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége