2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

84 órás kijárási tilalom

Terjed a fertőzés az idősek otthonaiban – Hamarosan az otthoni izolációban lévő idősek is sétálhatnak

Aleksandar Vučić államfő kedd esti bejelentésének értelmében ezen a hétvégén pénteken 17 órakor veszi kezdetét a kijárási tilalom, és kedden hajnali 5 órakor ér véget. Ez lesz az eddigi leghosszabb kijárási tilalom. Az említett időszakban kizárólag a külön engedéllyel rendelkező polgárok hagyhatják el otthonaikat. Az eddigi értesülések szerint a házi karanténra kötelezett idősek ezúttal is péntek hajnali 4 és reggel 7 óra között hagyhatják el otthonukat bevásárlás céljából, nem pedig szombaton vagy vasárnap. A rendre módosuló kijárási tilalom egy hónappal ezelőtt lépett hatályba.

A tervek szerint a jövő héttől az idősek hetente háromszor hagyhatják el otthonukat (Fotó: Ótos András)

A tervek szerint a jövő héttől az idősek hetente háromszor hagyhatják el otthonukat (Fotó: Ótos András)

Az elnök a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva azt is megerősítette, hogy az értelmi fogyatékos és a fejlődésben visszamaradt gyerekek bármikor, bármelyik nap kimehetnek sétálni szüleikkel, nemcsak az előzőleg megjelölt időpontban – 18 és 20 óra között. Vučić az autizmusban szenvedő gyermekeket emelte ki külön, ám korábban az egészségügyi válságstáb minden értelmi fogyatékos és fejlődésben visszamaradt gyermek tekintetében bejelentette a séta lehetőségét, hiszen számukra rendkívül fontos a napi rutin megőrzése.

Az államfő szavai szerint a jövő héttől feltehetőleg az egy hónappal ezelőtt otthoni vesztegzárba kényszerített idősek is kimehetnek sétálni, ám a részletekről még egyeztetnek a szakemberek.

Pillanatnyilag az az elképzelés, hogy az idősek hetente háromszor hagyhatják el otthonukat séta céljából, de valószínűleg kötelesek lesznek lakásuk 300 méteres körzetében maradni. Az időseket védőmaszkkal is ellátják majd, ám továbbra is az a hivatalos álláspont, hogy saját érdekükben inkább ne hagyják el otthonukat, még akkor se, amikor erre esetleg lehetőségük lesz – emelte ki Vučić.

Alesandar Vučić azt is megerősítette, hogy jelenleg az ország déli és délkeleti térsége számít gócpontnak. Ezt követően Ana Brnabić döntése értelmében megalakult a toplicei és a niši közigazgatási körzetekben illetékes válságstáb, amelynek elnöke Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, tagjai pedig Darija Kisić Tepavčević és dr. Branislav Tiodorović epidemiológusok, továbbá Miloš Korać infektológus, valamint a Belügyminisztérium, a védelmi minisztérium, a BIA és az említett közigazgatási körzetek képviselői. A válságstáb első ülésén abban állapodtak meg, hogy igyekeznek megfékezni a fertőzés terjedését a jelenlegi gócpontokban, valamint azt, hogy újabb gócpontok alakuljanak ki.

SZERTARTÁS HÍVEK NÉLKÜL

Aleksandar Vučić kedden este, majd mai, Milorad Dodikkal folytatott tárgyalását követően is megismételte, hogy a járványra való tekintettel a húsvéti ünnepek ideje alatt hívők jelenléte nélkül kell megtartani a miséket. Ezt már elmondta Irinej pátriárkának, de újfent nyomatékosítani kívánja álláspontját. Mint az államfő aláhúzta, a kijárási tilalom ezen a hétvégén is mindenkire vonatkozik, nem tesznek kivételt. „Mi tiszteletben tartjuk a rendelkezéseket, de persze a papokat nem akadályozzuk meg abban, hogy megtartsák a miséket" – emelte ki Vučić, hozzáfűzve: értékelése szerint nincsen egyetlen olyan médiaház sem, amelyik ne lenne érdekelt a misék élő közvetítésében és/vagy későbbi sugárzásában. Arra kéri a hívőket, hogy otthonaikban imádkozzanak és így óvják meg az emberéleteket – húzta alá az államfő. Dodik, Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagja egyetért Aleksandar Vučić azon álláspontjával, hogy az idei húsvét ideje alatt a pravoszláv hívőknek is alkalmazkodniuk kell a járvány miatt foganatosított intézkedésekhez.

Érdemes előre készülni az eddigi leghosszabb kijárási tilalomra (Fotó: Ótos András)

Érdemes előre készülni az eddigi leghosszabb kijárási tilalomra (Fotó: Ótos András)

ZÁRT INTÉZMÉNYEKBEN BETEGEDNEK MEG

A keddi nappal bezárólag országszerte 12 idősek és felnőttkorúak otthonába jutott be a SARS-CoV-2, a fertőzött lakók száma 208, az alkalmazottak közül pedig 30-an betegedtek meg – erősítette meg közleményében a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium. Vajdasági otthonokba egyelőre nem került be a vírus, elsősorban belgrádi és környékbeli, valamint niši és környékbeli, továbbá blacei és szendrői (smederevói) létesítmény(ekről) van szó. A bizonyítottan fertőzöttek mellett 341 idős került vesztegzárba, vagy azért, mert kialakultak náluk a fertőzés tünetei, vagy mert fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba.

A Požarevaci Közegészségügyi Intézet adatai szerint a szendrői állami alapítású idősek otthonában 31 lakó és 11 alkalmazott betegedett meg. Egyesek teszteredménye még nem készült el. Egy másik szendrői idősek otthonában, a magán alapítású Oaza mira elnevezésű létesítményben, fertőzésgyanú okán 10 napos izolációt rendeltek el.

Branislav Tiodorović járványügyi szakértő azt erősítette meg ma, hogy egy magán alapítású niši idősek otthonában is megjelent a fertőzés, összesen 30 lakó és 3 alkalmazott betegedett meg. Azt, hogy a Gornja Toponica pszichiátriai kórházban több mint 40 beteget fertőzött meg a SARS-COV-2, Darija Kisić Tepavčević, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese erősítette meg, mondván, hogy ebben a létesítményben folytatódik a páciensek (összesen 500) és az egészségügyi dolgozók (összesen 400) tesztelése.

Milan Stevanovićot, a niši gerontológiai központ hétfőn letartóztatott igazgatóját ma hallgatták ki a Felső Ügyészség illetékesei. A gyanúsított az N1 Tv hírösszeállítása szerint tagadta, hogy mulasztásának okán jutott be a vírus az intézménybe. A felső ügyész 30 napos előzetes letartóztatást rendelt el a terhelt számára.

4873 FERTŐZÖTT – 99 ÁLDOZAT

A ma délután közzétett adatok értelmében az országban eddig 4873 személy fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal. A 24 órával korábban közzétett adatok ismertetése óta 2880 koronavírustesztet végeztek el, ebből 408 volt pozitív. Az országban jelenleg 3245 személyt gyógykezelnek kórházban és 128 személynek van szüksége lélegeztetőgép segítségére a légzésben. Egy nap alatt 5 újabb személy hunyt el a fertőzés szövődményeinek következtében, két férfi és három nő, átlagéletkoruk 69 év. Ezzel 99-re növekedett az elhunytak száma – 68 férfi és 31 nő. Az eddigiekben 26 278 koronavírustesztet végeztek el az országban.

Az eddig tesztelt szerbiai egészségügyi dolgozók közül eddig 557 személy tesztje volt pozitív (egy nappal ezelőtt 533 volt a számuk), ami Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter elmondása szerint az összes megbetegedettnek a 11,43 százaléka.

Az egészségügyi tárcavezető arról is beszámolt, hogy a járvány kezdete óta 165 személy tekinthető gyógyultnak (két egymást követő negatív teszt). Az elmúlt 24 órában állapotuk jelentős javulásának folyományaként 5, lélegeztetőgéppel a légzésben segített személyt lehetett lekapcsolni az említett berendezésről, a járvány kitörése óta pedig összesen 25 személyt – tette hozzá Lončar, aki nem tudott egyértelmű választ adni arra az online formában feltett újságírói kérdésre, hogy miként mehetnek ki sétálni azok az értelmi fogyatékos és fejlődésben visszamaradt gyerekek (vagy felnőttek), akiknek a szülei (gyámjai) esetleg 65 évnél idősebbek és emiatt teljes vesztegzárra vannak ítélve.