2024. április 25., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Frontember

Az angol frontman főnév mintájára használják a magyar nyelvterületen a frontember szót. Zenekaroknak, együtteseknek azt a tagját jelölik meg vele, aki a színpad elején (at the front) szerepel, és az együttes tagjai közül a legnagyobb figyelmet kapja a sajtó és a közönség körében: Megszakadt a legendás rockbanda koncertje, mert elment a frontember hangja. – A frontember betegsége miatt lemondták a fellépést. – Az ikonikus frontember, H. P. Baxxter pont ma lett 55 éves! – Életmentő orvosi beavatkozáson esett át hétfőn Nyerges Attila, az Ismerős Arcok frontembere. – A Bikini frontembere elmesélte, hogy meglepő módon az első hangszer, amit négy-öt éves korában kipróbált és megszeretett, a zongora volt. – Az Ivan and the Parazol frontembere szerint a hedonista rocksztár-lét és a környezettudatos mindennapok nem zárják ki egymást, sőt. – A frontember elmondta, két különböző tematikájú műsorral készülnek. – Oszlik az Alma együttes: csak a frontember marad... – Ahhoz, hogy valaki híres frontember legyen, elengedhetetlen a dinamika, meg persze egy jó zenekar.

A frontember szónak nem azonos a jelentése a zenekarvezetővel, még ha bizonyos együtteseknél (Edda Művek, Hungária, Skorpió stb.) a két poszt ugyanazt a személyt jelenti. Nem azonos a frontembere és a zenekarvezetője a Karthagónak, a volt Illés-együttesnek vagy a Piramisnak. A frontembernek inkább a hagyományos prímás (’cigányzenekar vezetője’) főnév felel meg.

Az együtteseknek egy része nevében is kifejezésre juttatja a frontembert (például Kispál és a Borz, Ganxsta Zolee és a Kartel, Gerry and the Pacemakers). Az együttesek némelyike (például a Beatlesek) nem emel ki senkit frontemberként. Olykor az együttesen belüli konfliktus forrása lehet a frontember kiemelése. Megtörténik, hogy a rivalizálás vesztese kiválik, és önálló együttest alapít, így szerzi meg a frontemberi pozíciót.

A frontember rendszerint az együttes énekese vagy hangszeres szólistája. Az is előfordul, hogy egy együttesen belül két nagyobb befolyású tag van (például a Beatlesekben vagy Metallicában). A P. Mobil frontembere nem szólóénekes és nem hangszerszólista, hanem inkább showman. Némelyik együttesnek több vezető egyénisége is volt (például a Pink Floydnak). Az új frontember érkezése olykor stílusváltással és a teljes repertoár lecserélésével jár együtt, mint a Bikini együttesben.

Nem szükségszerű, hogy az együttesnek legyen frontembere (pl. a Cream). Az ún. fiú-együttesekben (pl. Backstreet Boys) és lány-együttesekben (pl. Spice Girls) nem is szoktak egy-egy tagot frontemberként kiemelni.