2024. április 26., péntek
A VAJDASÁGI HIVATÁSOS SZÍNHÁZAK 70. FESZTIVÁLJA

Négy magyar nyelvű előadás

Hetvenedik alkalommal kerül megrendezésre a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja. E jeles rendezvény gondos házigazdája immár harmadik éve a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház.

Ivan Francuski, a Toša Jovanović Népszínház igazgatója csütörtökön a székvárosi Szerb Nemzeti Színházban megtartott sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy már javában folynak az előkészületek, valamint abbéli reményét fejezte ki, hogy az országban uralkodó jelenlegi egészségügyi helyzet ellenére április 21-e és 28-a között meg tudják tartani a fesztivált.

Slobodan Savić kritikustól, szelektortól megtudtuk, hogy a fesztiválon a nézők 7 felnőtt előadást és 5 gyermekelőadást láthatnak. A díjazottak tiszteletére pedig az Olja Đorđević rendezte Zaljubljivanje című szerzői projektumot mutatják be.

Ivan Francuski, Slobodan Savić és Venczel Valentin a sajtótájékoztatón (Fotó: Bozsoki Valéria)

Ivan Francuski, Slobodan Savić és Venczel Valentin a sajtótájékoztatón (Fotó: Bozsoki Valéria)

Az utóbbi években kevesebb színház kevesebb előadással nevezett be. Van-e okunk aggodalomra? – kérdeztük Venczel Valentint, a Vajdasági Hivatásos Színházak Egyesületének elnökét.

– Ha számbelileg nézzük a vajdasági hivatásos színházak produkcióját, akkor föltűnik a három-négy éve megállapítható mennyiségi csökkenés. Ez a mennyiségi hanyatlás azonban szerintem nem érinti a vajdasági hivatásos színházak produkcióinak minőségét. Ezt egyébként a fesztivál szelektorának válogatása is bizonyítja: a tavalyi hat, a főprogramban szereplő előadáshoz képest Slobodan Savić kritikus, szelektor az idén 7 produkciót választott ki az esti programba, mert nem akart lemondani arról a minőségről, amelyet abban a 7 előadásban látott. Úgy gondolom, a minőségi tendenciának nincs köze a mennyiségi tendenciához.

A Vajdasági Hivatásos Színházak Egyesülete Nagybecskerek városával és a Toša Jovanović Népszínházzal megállapodást kötött, hogy öt évre felvállalják ennek a vajdasági fesztiválnak a megszervezését. Hogyan értékeli az eddigi munkájukat?

– A nagybecskereki kollégák már 2018-ban igen színvonalasan megszervezték a rendezvényt, amit tavaly csak fokoztak. Valóban kimagasló kulturális rendezvényt kerekítettek ebből a stagnáló fesztiválból. Igazolni látszott az, hogy e fesztivál szervezését érdemes odaadni hosszabb időre egy városnak, egy szervezőnek. Kiderült, Nagybecskereknek nagy szervezői kapacitásai vannak. A tavalyi fesztivál az egybehangzó szakmai vélemények szerint színvonalasabb volt, mint az ugyanebben az évben megtartott Sterija Játékok. Biztos vagyok benne, hogy a 70., tényleg jubiláris fesztivált olyan szinten fogják lebonyolítani, hogy ezzel a rendezvény felkerül az európai regionális fesztiválok térképére.

Mit jelent a magyar ajkú nézők számára, hogy a főprogramba négy magyar nyelvű produkció került be?

– Ez azt jelenti, hogy a vajdasági magyar színjátszás mind minőségét, mind mennyiségét tekintve igenis meghatározó része a vajdasági hivatásos színházak találkozójának. A fesztivál versenyprogramjában ott van a Kosztolányi Dezső Színház, az Újvidéki Színház, a gyermekprogram keretében pedig a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház magyar tagozata és még egy magyar előadás: a Szabadkai Gyermekszínház magyar nyelvű előadása. Négy előadás ezen a fesztiválon magyar nyelven már önmagában siker és felelősség is, mert mi valamilyen iránymutató szegmensét jelentjük a vajdasági színháznak, legalábbis ami a színház művészetét illeti.

Esősorban azért vagyok boldog, mert az Újvidéki Színház Anna Karenina c. előadása részt vesz ezen a fesztiválon. Ugyancsak boldog vagyok, hogy végre hosszú idő után fesztiváli szereplőként üdvözölhetjük a Kosztolányi Dezső Színház társulatát is, amely jó ideje nem szerepelt ezen a fesztiválon. Plusz nagyon örülök annak, hogy a szülővárosomban, Nagybecskereken működő színház bábelőadása is bekerült a versenyprogramba. Természetesen külön örömmel veszem tudomásul, hogy a tavalyi fesztivál gyermekszínház-mezőnyének egyik győztese, a Szabadkai Gyermekszínház ismét jelen van ezen a fesztiválon magyar nyelvű produkcióval – mondta Venczel Valentin.