2024. május 9., csütörtök

Privatizálják a Szabadkai Gyógyszertárat

Ülésezett a szabadkai városi képviselő-testület

A Szabadkai Gyógyszertár az elmúlt időszakban csaknem kétszázmillió dináros tartozást halmozott fel. A jövőbeli működtető köteles minden üzlethelyiséget megtartani, ugyanakkor az intézmény munkásainak is biztosítania kell a korábbi fizetéseket.

A szabadkai városi képviselő-testület tegnap megtartott ülésén ötven napirendi ponttal kapcsolatban fejtették ki a véleményüket, illetve szavaztak a képviselők.

A városi képviselő-testület tegnapi ülésén 51 képviselő vett részt (Gergely Árpád felvétele)

A városi képviselő-testület tegnapi ülésén 51 képviselő vett részt (Gergely Árpád felvétele)

A jelenlegi összetételű képviselő-testület huszonhetedik ülésén határozatot hoztak tizenhárom közvállalat, valamint a Regionális Hulladéktároló Kft. 2020. évre vonatkozó működési tervéről. Az összevont napirendi pontokkal kapcsolatban mind a hatalmi koalíció, mind pedig az ellenzék képviselői felszólaltak, ugyanakkor a közvállalatok jelen lévő igazgatói is kifejtették véleményüket. Slobodan Milošev, a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat igazgatója a személyét ért vádakra reagált, míg Góli Csillától, a Regionális Hulladéktároló igazgatójától megtudtuk, hogy az intézmény békovai üzeme funkcióban van, és naponta 150 tonna szemetet dolgoznak fel.

Az ülés talán legnagyobb jelentőségű napirendi pontja a Rendelethozatal a gyógyszerészeti tevékenység finanszírozására, újjáélesztésére, irányítására és folytatására vonatkozó, koncessziós elemeket tartalmazó köz- és magánszféra partnerségének megvalósulására irányuló eljárás megindításáról Szabadka város területén, ahol a Szabadkai Gyógyszertár jelenleg gyógyszerészeti tevékenységet folytat címet viseli, és az említett intézmény bérbeadását, illetve annak koncesszióját takarja. Mint megtudtuk, a Szabadkai Gyógyszertár adóssága a tavalyi év végén megközelítette a kétszázmillió dinárt, amiben a hozzászólók szerint az is közrejátszott, hogy a gyógyszertárnak közbeszerzési pályázaton kell kiválasztani a beszállítókat, és ez csökkentette a versenyképességét a magángyógyszertárakkal szemben. Ugyanakkor az ellenzék részéről az a kritika merült fel, hogy a gyógyszerészet az egyik legjövedelmezőbb tevékenység, és csak a felelőtlen gazdálkodás miatt halmozódott fel a Szabadkai Gyógyszertár tartozása.

Nemanja Simović, a Szabadkai Városi Tanács sporttal és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja újságírói kérdésre a koncessziós szerződés okairól és következményeiről ejtet szót.

– A Szabadkai Gyógyszertár nehéz helyzetben van. 180-200 millió dináros tartozás van, aminek a város a kezese, és a beszállítók folyamatosan érdeklődnek aziránt, hogy milyen módon fogjuk rendezni a tartozást. Éppen emiatt megyünk bele egy partnerségbe a magánszektorral. A tartozások azért szaporodtak fel, mivel a Szabadkai Gyógyszertárnak központi közbeszerzési pályázatot kell lebonyolítania, viszont a magángyógyszertárak is adhatnak ki receptre orvosságokat. A koncessziós szerződéssel megőrizzük mind a huszonhárom üzlethelyiséget, ahol továbbra is gyógyszertár fog működni, ugyanakkor a bérlő beruházásokat fog megvalósítani ezen üzlethelyiségek adaptációja érdekében. A partner kifizeti a tartozásokat, és a városnak is bevétele származik a szerződésből – fogalmazott Nemanja Simović, aki azt is elmondta, hogy jelenleg a Szabadkai Gyógyszertárnak 101 alkalmazottja van, és a jövőben mindannyian a rendszerben maradnak, és a fizetéseik legalább a jelenlegi szinten maradnak.

A Szabadkai Gyógyszertárnak jelenleg 23 üzlethelyisége van (Gergely Árpád felvétele)

A Szabadkai Gyógyszertárnak jelenleg 23 üzlethelyisége van (Gergely Árpád felvétele)

Az ellenzék részéről Maglai Jenő, a Mozgalom a Polgári Szabadkáért képviselőcsoport vezetője fejtette ki aggályait a gyógyszertár privatizációja kapcsán.

– A gyógyszerészet az egyik leggazdaságosabb tevékenység. A Szabadkai Gyógyszertárnak nagy hagyományai vannak, és ezen sok ember dolgozott az elmúlt évtizedekben. Mindezek mellett olyan üzlethelyiségekkel rendelkezik, amelyek a város és a települések legattraktívabb helyszínein találhatóak. Úgy gondoljuk, hogy a koncesszióval a hatalmon lévők folytatják a közvagyon elherdálását, illetve egyes magánvállalkozók zsebének megtömését. A privát cégeket csak a profit és az üzlethelyiségek érdeklik, ezzel szemben a városnak az az érdeke, hogy legyen egy ilyen intézménye, hogy az esetleges nagyobb járványok alkalmával időben tudjanak reagálni – mondta Maglai Jenő.

Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportjának vezetője szerint a koncesszió megoldást jelent a tartozások problémájára.

– A Szabadkai Gyógyszertárral kapcsolatban az ellenzék részéről hamis állítások hangzottak el. Tudni kell azt, hogy az intézménynek hatalmas adóssága van. Ez egy többéves probléma, amit meg kell oldani. Úgy gondoljuk, hogy a koncesszióval ez lehetővé válik, és a közbeszerzési pályázat lezárása után 15 évig biztosítjuk a gyógyszertárak működését, illetve ezzel a szerződéssel el tudjuk érni, hogy a tartozás ne a szabadkai költségvetést, illetve a polgárok pénztárcáját terhelje – mondta Nágel.

A tegnapi városi képviselő-testületi ülésen egyebek mellett Tóth Szalai Erika, okleveles jogász személyében kinevezték a város új polgári jogvédőjét is.