2024. április 26., péntek

Újabb hatvanezer utazási utalvány

A hazai turisták a gyógyfürdőket látogatják a legszívesebben

További 60 ezer utazási utalványt osztanak ki az elkövetkező időszakban, ugyanis az erre az évre tervezett 100 ezer utazási utalvány már az év első hónapjában elfogyott. Mint azt az idegenforgalmi, kereskedelmi és telekommunikációs minisztérium a Beta hírügynökségnek megerősítette, hétfőtől újabb utalványokra lehet pályázni.

A következő utazási utalványcsomagra az állami költségvetésből a kormány döntése alapján további 300 millió dinárt különítenek el, hiszen többek között ilyen módon kívánják népszerűsíteni a hazai turizmust. A múlt héten megtartott idegenforgalmi vásáron Belgrádban Rasim Ljajić idegenforgalmi miniszter rámutatott, hogy jelentős számú turista érkezésére számítottak Kínából, de a koronavírus-járvány hozzájárult ahhoz, hogy februárra és márciusra a kínai turisták lemondták foglalásaikat. Az idegenforgalomban kialakult hiányt pótolják valamelyest az utazási utalványok további kiosztásával.

– Az idén háromszor gyorsabban elfogytak az utazási utalványok, mint a korábbi években. Elsősorban Sokobanja, Niška Banja, Prolom Banja és Lukovska Banja voltak a legnépszerűbbek. A legnagyobb érdeklődést a nyugdíjasok mutatták, illetve azok a foglalkoztatottak, akiknek havi járandósága nem haladja meg a 60 ezer dinárt, valamint a munkanélküliek – tudtuk meg Lijana Stankovićtól, a Szerbiai Idegenforgalmi Szervezet sajtófelelősétől.

A nyugdíjasok elsősorban a gyógyfürdőkben való pihenésre veszik igénybe ezt a lehetőséget, ám a sajtófelelős rámutatott arra is, hogy a fiatalabbak inkább az ismertebb kirándulóhelyeket célozzák meg, így ők Vrnjačka Banjára, Zlatiborra, Sokobanjába, Kopaonikra, Belgrádba és a Tarára utaznak.

– Igaz ezek decemberi adatok, és valószínűleg kapcsolatban vannak az ünnepekkel – mutatott rá a múlt évi adatokra a sajtófelelős.

Az utazási utalványok 5000 dinár értékűek és kizárólag Szerbia területén lehet azokat kihasználni. Az ország területén jelenleg 1416 olyan vendéglátóipari létesítmény létezik, amelyekbe a polgárok az utazási utalványon keresztül pénzbeli támogatást kaphatnak.

– Legkevesebb 5 vendégéjszakát felölelő pihenések támogatására lehet kérni ezeket az utazási utalványokat a polgárok lakóhelyén kívül eső bármelyik másik község területére – magyarázta Lijana Stanković.

És bár a lakosság körében egyre népszerűbbek a hazai kínálatok, egyre több külföldi turista látogat Szerbiába. A Szerbiai Idegenforgalmi Szervezet adatai alapján a külföldiek a nagyobb városokat látogatják szívesebben, így Belgrád, Újvidék áll az érdeklődésük középpontjában, de szeretik a hegyvidéket is, így Zlatibor, Vrnjačka Banja és Kopaonik is gyakran látogatott helyek. Lijana Stanković kiemelte, mindenekelőtt a régióból érkeznek hozzánk a legtöbben, Bosznia-Hercegovinából, Montenegróból, de nagyon sokan érkeznek más európai országokból is, illetve Ázsiából.

– A régióban a külföldi turisták számát illetően az Oroszországból, Németországból, Törökországból, illetve Kínából érkező turisták vezetnek. Mondhatom, hogy most arra várunk, hogy hogyan alakul a korona-vírus körüli helyzet és az milyen mértékben lesz kihatással a turizmusunkra – emelte ki a sajtófelelős.

Nataša Pavlović, a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet igazgatónője arra hívta fel a figyelmet, hogy Vajdaság a természeti kincseivel, a hagyományos ételekkel, de ugyanakkor a multikulturalizmusával vonzza a legtöbb külföldi turistát.

– Vajdaság multikulturális gazdagsága a külföldi turisták számára talán a legérdekesebb. Vajdaság statisztikai adatai eltérnek a szerbiai adatoktól. Hozzánk elsősorban a szomszéd államokból, Szlovéniából, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Magyarországról érkeznek legtöbben, majd pedig Kínából, Németországból és Törökországból – emelte ki lapunknak az igazgatónő. Hozzátette: – Országunkban a turizmus a múlt években került előtérbe, és egyre inkább gondot okoz, hogy nincs elég szálláshelyünk. Vajdaság területén a külföldi turisták száma már 2018-ban kiegyenlítődött a hazai turisták számával, előtte több hazai turistát számoltunk, mint külföldit. Az idén pedig újabb helyzet van kialakulóban, ugyanis nincs minden Vajdaságba látogató turista bejegyezve, és erre nagy hatással van az egy napra kiadott lakások kínálata, ugyanis ezeket a lakáskiadókat eddig nem tudták kötelezni a turisták bejelentésére. A hivatalos statisztika nem ad reális képet – emelte ki. Kihangsúlyozta, az előttünk álló módosításoktól, így az E-turista információs eljárástól, valamint az átalányadók módosításától várja a helyzet javulását.