2024. május 10., péntek

Mobiltelefon a tanórán?

Sok szerbiai általános iskolában tilos az eszköz használata

Abban a legtöbb pedagógus egyetért, hogy a mobiltelefonokat nem szabad használni a tanórákon, kivéve abban az esetben, ha az a tananyag elsajátítása érdekében történik. Sokan úgy gondolják, hogy nem lehet teljesen kitiltani a mobiltelefonokat az oktatási intézményekből, mint ahogyan azt Franciaországban tették. Szerbiában tilos a mobiltelefonok használata a tanórák alatt. Az oktatásügyi törvény és az iskolai szabályzatok értelmében a készüléket ki kell kapcsolni az óra idejére. Ezt nem minden diák tartja be, hiszen több példa volt már arra, hogy a tanulók videofelvételt vagy fényképet készítettek az okostelefonokra a tanáraikról, osztálytársaikról, az óra eseményeiről, és ezeket megosztották a közösségi oldalakon.

Annak jártunk utána, hogy az általános iskolákban mennyire szabályozzák a mobiltelefonok használatát.

Bognár Beáta, a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola igazgatónője elmondta, hogy az intézmény házirendjében benne van, hogy nem ajánlott mobiltelefont hozni az iskolába.

Ha a tanuló elveszíti a telefonját, vagy történik vele valami, azért az iskola nem vállal felelősséget. Aki ennek ellenére magával hozza a telefonját azért teszi, mert a szülei úgy gondolják, hogy a biztonság miatt nála kell hogy legyen. Például ha véletlenül előbb kijönnek a diákok az iskolából, tud szólni a szülőnek, hogy jöjjön érte. Ha a tanuló nem érzi jól magát, értesíteni tudja a szüleit. A tanítók és a tanárok szeptemberben elmondják a szülőknek és a diákoknak, hogy az órán használni a telefont, tehát játszani vele, fényképezni és internetezni szigorúan tilos. Minden tanteremben van egy kis dobozunk, amelyben a tanulók ott hagyhatják a telefonjaikat az óra idejére. Ha a diák telefonjával nem zavarja az órát, tehát nem internetezik, nem sms-ezik, hanem a mobil a táskájában marad, akkor a tanárok nem veszik el tőle a telefont. Ez abban az esetben történik meg, ha nem arra a célra használja, amire kell – nyilatkozta lapunknak Bognár Beáta.

A csantavéri Hunyadi János Általános Iskolára sem jellemző a mobiltelefon használata. Kecsenovics Szabó Dóra igazgatónő kiemelte, hogy a diákok akkor hozzák el az iskolába a készülékeket, ha interaktív órákon használják, amikor a tanároktól olyan feladatokat kapnak, amelyek megoldásához szükséges a mobiltelefon.

Általában meghatározzák, hogy mikor hozhatják el magukkal a mobiltelefonjaikat. Amikor a diákok kirándulni vagy színházba mennek, az osztályfőnök összegyűjti a telefonokat, hogy ne vesszenek el, mert könnyen kieshetnek a tanulók zsebeiből. Amikor hazamennek, akkor átveszik őket az osztályfőnöktől. Vannak olyan tanárok, akik arra kérik a diákokat, hogy az órák elején tegyék a telefonokat a tanári asztalra – tudtuk meg Kecsenovics Szabó Dórától.

A szabadkai Október 10. Általános Iskolában nem megengedett a mobiltelefon használata. Đurić Kiss Melinda igazgatónő hangsúlyozta, hogy a tanulók sem az órán, sem az iskola épületében nem használhatják, csak az iskola udvarán vehetik elő a készüléket. A tanárok és a tanítók nem gyűjtik be órák előtt a telefonokat.