2024. május 10., péntek
KÖZTÁRSASÁGI KÉPVISELŐHÁZ

Szerbia a tőke piacán

Siniša Mali: A gazdaság további fejlődése a beruházói kedvtől is függ

A tőkepiaci törvény módosításával növelni lehet majd azoknak a lehetséges befektetőknek a bázisát és a struktúráját, akik az értékpapírokba szeretnének beruházni, emelte ki ma Siniša Mali pénzügyminiszter a köztársasági képviselőházban megtartott napirenden szereplő pénzügyeket érintő törvényjavaslatok beterjesztésekor.

A parlamenti képviselők hétfőn befejezték az infrastruktúrát, építészetet és közlekedést érintő napirendi pontok általános vitáját, tegnap a napirenden szereplő, az állami pénzügyeket érintő törvénymódosítások, illetve javaslatok általános vitáját kezdték el. Siniša Mali elmondta, a törvényjavaslatokban az egyik legfontosabb intézkedés a tőkepiaccal foglalkozó törvénynek az államadósságokkal foglalkozó törvénnyel való összehangolása. A pénzügyminiszter elmondta, Szerbia a múlt évben visszakerült a nemzetközi tőkepiacra, ahol két nagyon fontos eurokötvény kibocsátására került sor, amelyet a lehető legalacsonyabb kamatlábak mellett sikerült forgalomba helyezni.

Rámutatott, novemberben a legutóbbi kötvények kibocsátásakor 550 millió euró értékű kötvényt bocsátottak ki 1,25 százalékos hozammal. Korábban pedig egymilliárd euró értékű kötvényt bocsátottak ki 10 éves időszakra, mégpedig 1,619 százalékos hozammal.

Mali kiemelte, a hatékony tőkepiac és a beruházók bizalma fontos előfeltétele az ország gazdasága fejlődésének. Emlékeztetett arra is, hogy Szerbia megnyitotta az EU-val folytatott felzárkózási tárgyalásoknak 4. fejezetét, amely a tőke szabad áramlására vonatkozik. Ennek a tárgyalási fejezetnek a megnyitását elismerésként értékelte, hiszen ezzel bebizonyosodott, hogy az ország rendelkezik azokkal a feltételekkel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás momentumában az ország összeköttetésbe kerüljön az európai piaccal.

A kormány kezdeményezésére a tőkepiaci törvény mellett a parlamenti képviselők megvitatják a 2021. évi népszámlálásra vonatkozó törvényjavaslatot, a mezőgazdaságot támogató, Szerbia és a Nemzetközi Újjáépítési Bank kölcsönmegállapodásáról szóló törvényjavaslatot, csakúgy mint a földtani intézet adminisztrációs fejlesztését szolgáló kölcsönmegállapodásról szóló törvényjavaslatot.

A parlament jóváhagyott több állami hitelszerződést is, amit Szerbia a T.C. Ziraat Bankasi A.Ṣ és a Denizbank A.Ṣ pénzintézményekkel kötött, valamint az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával, illetve megerősítették a bankgaranciát az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal. Mali elmondta, ezek a hitelszerződések teszik lehetővé, hogy Belgrádban kiépülhessen a Tiršova 2 Gyermekkórház, amelyre 75 millió euróra van szükség. Ebből az összegből a bank 54 millió euróval vesz részt.

A jelenlegi Tiršova utcai Gyermekklinikát még a második világháború előtt építették fel, az épületet 1960-ban és 1990-ben felújították. Ma az egyik legnagyobb gondot a kapacitáshiány jelenti, hiszen az egész országból ide érkeznek a kiskorú betegek. Három év alatt (2015 és 2018 között) több mint 170 ezer betegrendelést jegyeztek a szakorvosok és 75 ezer nap betegellátást a fekvőosztályon. Túl sok beteg van, a szobák pedig kicsik, ugyanakkor elöregedett és szinte használhatatlanná vált a fűtő-, illetve a szellőztetőrendszer is.