2024. május 10., péntek
VÍZILABDA – XXXIV. EURÓPA-BAJNOKSÁG

Magyarország döntős és tokiói kvótás!

Vámos Márton (labdával) és Draško Brguljan csatáját rendre az előbbi nyerte (Fotó: MTI)

Vámos Márton (labdával) és Draško Brguljan csatáját rendre az előbbi nyerte (Fotó: MTI)

A magyar férfi vízilabda-válogatott 10:8-ra legyőzte Montenegrót a budapesti, olimpiai kvalifikációs Eb elődöntőjében, így vasárnap Spanyolországgal mérkőzhet az aranyéremért. A tegnapi esti párharc szorosan indult, a montenegrói fölényt és egygólos vezetést hozó első negyedet követően a második nyolc percben a rendkívül eredményes védekezésének, Nagy Viktor bravúrjainak és Varga Dénes bombájának köszönhetően hamar egyenlített Märcz Tamás együttese. A folytatásban felváltva estek a gólok, akcióból egyik csapat sem talált be, az emberelőnyös helyzetekre, bírói ítéletekre hagyatkoztak és vártak a felek. Az őrült tempó a magyaroknak kedvezett inkább, nyugodtabban játszották meg a fórjaikat, Varga újabb villanásával a játékrész vége előtt egy perccel a mérkőzés folyamán először átvették a vezetést. Montenegró ezután sem tudott mit kezdeni a helyzeteivel, így a nagyszünetre maradt a hazai előny. A térfélcserét követően Magyarország továbbra is egyértelműen Ivovićék előtt járt, Gojković együttese rendre meddő támadásokat vezetett, így a harmadik nyolc perc végére 8:5-ös vezetést szereztek Zalánkiék. A magyarok lendülete a végjátékban is kitartott, Montenegró időnként ugyan közelebb jött, fordítani azonban már nem volt erejük.

A másik finalista, Spanyolország a negyeddöntőt követően a legjobb négy között már nem kényszerült büntetőpárbajra, a kiélezett és fordulatos első félidőt követően David Martín csapata átvette az irányítást, és 9:8-ra legyőzte Horvátországot. Mivel a spanyolok már kvalifikálták magukat a tokiói olimpiára, így a másik döntős, azaz Magyarország is ott lesz Japánban. A férfi helyosztókat vasárnap rendezik, a bronzmérkőzés 17.30-kor, a döntő pedig 19 órakor kezdődik.

Szerbia végül az 5. helyért játszhat (vasárnap, 16.00), miután a rájátszásban 12:9-re legyőzte Görögországot, Dejan Savić legénységének ellenfele Olaszország lesz.

A hölgyek számára ma (szombat) véget ér a viadal, 17.30-kor rendezik a Magyarország–Hollandia bronzmeccset, 19 órakor pedig a spanyol–görög duó csatázik az aranyéremért – az már korábban biztossá vált, hogy az oroszok a mérkőzés végeredményétől függetlenül olimpiai kvótát szereznek, hiszen Spanyolország már a tavalyi vb során biztosította helyét a tokiói játékokon. Azt egyelőre nem lehet tudni, mi történik, ha az orosz sportolók nem indulhatnak Tokióban.