2024. március 28., csütörtök
AUSTRALIAN OPEN

Marci bravúrja, Novak 900. győzelme

Az Australian Open eső miatt csonka első napjának hőse a magyar Fucsovics Márton volt, aki négyjátszmás meccsen a 13. kiemelt kanadai Denis Shapovalovot tette taccsra. A szerbiaiak közül Novak Đoković, Filip Krajinović és Dušan Lajović győzött, Györe László veszített. Az első napon a tervezett 64 mérkőzés közül annak pontosan a felét, 13 férfi- és 19 női meccset sikerült lejátszani.

A nyitónap legnagyobb meglepetését Fucsovics Marci okozta (Fotó: Beta/AP)

A nyitónap legnagyobb meglepetését Fucsovics Marci okozta (Fotó: Beta/AP)

Fucsovics 3 óra 17 percet csatázott a kanadaival, és már az első játék jelezte, hogy a meglepetés nem kizárt. Marci azonnal elnyerte Shapovalov adogatását, és a második szett rövidítésében is volt nyerési alkalma. A harmadikban Fucsovics három breakkel letaglózta a kanadait, a negyediket pedig 2:4-ről mentette rövidítésre, és abban uralta a pályát. Fucsovics a 2. fordulóban a tizenéves olasz Jannik Sinner és az ausztrál Max Purcell meccsének továbbjutójával találkozik. Nagy a valószínűsége, hogy a dél-tiroli következik, aki a megszakítás pillanatában 7:6, 6:2, 4:4-re vezetett.

Đoković pályafutása 900. ATP-győzelmét aratta. A szerb nem nyújtott felejthetetlent, nem is kellett a maximum a német Jan-Lennard Struff ellen, aki mégis elrabolt egy szettet. Novak a 2. fordulóban a japán szabadkártyás Tacuma Ito és a szerencsés vesztes indiai Pradzsnes Gunnesvaran meccsének továbbjutójával találkozik.

Györe csaknem háromórás mérkőzésen veszített a japán Josihito Nisioka ellen. Az első játszmában a japán 3:3-nál breakelt, a másodikban Györe 0:2-ről fordított, a harmadikban 0:4-ről nem menekülhetett, míg a negyedikben háromszor is leadta a breakelőnyt, majd a rövidítésben már nem volt esélye.

A kiemeltek közül nyert Roger Federer, Sztefanosz Cicipasz, Matteo Berrettini és a pizsamaszerű pöttyös melegítőjével nagy feltűnést keltő Grigor Dimitrov, illetve Ashleigh Barty, Naomi Oszaka, Serena Williams, Petra Kvitová és Caroline Wozniacki, míg a rangadón a tizenéves Coco Gauff, akárcsak a tavalyi wimbledoni 1. fordulóban, felülmúlta a veterán Venus Williamset, akivel együtt kiesett még Sloane Stephens, Barbora Strýcová és a fiatal horvát Borna Ćorić is.

Miomir Kecmanović ma reggel 6 és 7 között kezd, Babos Tímea fél kilenc, NinaStojanović pedig 11 után lehet a pályán.