2024. április 26., péntek
SPORTHÍREK

Jöhet a Super Bowl!

NFL

Lejátszották a tengerentúli amerikaifutball-bajnokság (NFL) két főcsoportdöntőjét, amivel kialakult a két hét múlva esedékes Super Bowl párosítása. Az AFC-ben a második kiemelt Kansas City a wild carddal eddig menetelő Tennesseet fogadta. A vendég Titans – amely korábban a címvédő New Englandet és az alapszakaszt megnyerő Baltimore-t is idegenben ütötte ki – ezúttal is remekül kezdett, Henry és Kelly touchdownjával, illetve Joseph mezőnygóljával hamar két labdabirtoklásnyi előnnyel (7:17) vezetett. A kansasi Hill második elkapott TD-je a házigazda szépítését jelentette (14:17), a fordulatot pedig a Chiefs-irányító Patrick Mahomes bravúros, egészen váratlan 27 yardos TD-futása hozta el (21:17). A pont nélküli harmadik periódus után a zárónegyedben Williams és Watkins TD-je megnyugtató hazai előnyt jelentett (35:17), Firkser elkapása csak a szépítésre volt elegendő (35:24).

Az NFC-ben az első kiemelt San Franciscóhoz a második kiemelt Green Bay utazott. A kiélezettnek várt csúcsrangadó korán eldőlt, a félidőben már 27:0-ra vezetett a hazai 49ers. A hős a fantasztikus napot kifogó Mostert volt, aki már a nagyszünetig három, összesen négy TD-t futott. A folytatásban a Packers ugyan faragott hátrányán, de nem tudta nyílttá tenni az összecsapást (37:20).

A most következő hétvégén az All Star-mérkőzést, a Pro Bowlt rendezik meg, a Super Bowlra február 2-án Miamiban kerül sor.

NBA

A végén úszott el

A mérkőzés túlnyomó részében vezetett, ám végül 115:107-es vereséget szenvedett a Denver az Indiana ellen a tengerentúli elit kosárbajnokságban. A hazai parketten játszó Nuggets továbbra is három sérült alapembere, Murray, Millsap és Harris nélkül játszott, ennek ellenére egészen a zárónegyed közepéig lépéselőnyben volt. A hajrára azonban belendült a keleti főcsoportban ötödik Pacers, 41 pontos játékrészt nyújtva (26:41) szívósan ledolgozta hátrányát, fordított, és végül még viszonylag kényelmes különbséggel nyert. A Denver elképesztően rosszul kísérletezett távolról, a csapatnak összesen három triplája hullott be (3/23, 13%), ebből Nikola Jokić kettőt vállalt. A zombori 30 ponttal a meccs kimagaslóan legjobb dobója volt, ám ez most keveset ért, a túloldalon a litván Domantas Sabonis tripla duplával (22-15-10) vezette sikerre csapatát.

SÚLYEMELÉS

Egyéni érdekek

Aján Tamás elnök sajnálatosnak nevezte, hogy a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) egy-két elnökségi tagja egyéni érdekből tönkre akarja tenni a sportágat. Az IWF vezetője annak kapcsán nyilatkozott így az MTI-nek vasárnap, hogy a szövetség elnöksége a héten rendkívüli ülést tart Dohában, ahol megtárgyalják az ARD német közszolgálati tévé két hete bemutatott és Aján ellen is számos vádat megfogalmazó filmjében elhangzott állításokat. A filmben olyan, a választásokon vesztes elnök- és főtitkárjelöltek is megszólaltak Aján elleni vádakat megfogalmazva, mint Christian Baumgartner, a Német Súlyemelő-szövetség elnöke és Antonio Urso, az Európai Súlyemelő-szövetség olasz elnöke. Ami Makszim Agapitovnak, az orosz sportági szövetség elnökének Aján Tamás lemondását sürgető kijelentését illeti, az IWF-elnök közölte: „Az orosz szövetség képviselője, aki az IWF elnökségének a legtapasztalatlanabb tagja, azért támadja a szövetséget és személy szerint engem, mert az orosz súlyemelés az utóbbi tíz évben óriási számú pozitív esetet produkált, és most vádaskodással próbálja kompenzálni az ellenük indult fegyelmi eljárásokat.”

TAEKWONDO

Német lett az iráni

Német színekben indulna a tokiói játékokon Kimia Alizadeh, Irán egyetlen olimpiai érmes női sportolója, aki egy hete politikai okokból elhagyta hazáját. Az 57 kilogrammban szereplő taekwondós – aki közösségi oldalán az „Iránban elnyomott millió nő egyikeként” jellemezte magát – vasárnap közölte, örülne, ha Németországért küzdhetne Tokióban. „Bízom benne, hogy nyugodt és problémamentes életem lesz Hamburgban” – nyilatkozta a 21 éves versenyző, aki már tárgyal a német szövetséggel, de a hírek szerint Kanada, Hollandia, Belgium és Bulgária is szívesen látná a válogatottjában. A 2016-os riói olimpián harmadik Alizadeh többek között azt kifogásolva távozott külföldre, hogy Iránban hidzsábot (fejkendőt) kellett viselnie, emellett szexizmust és rossz bánásmódot rótt fel hazája sportvezetőinek.